Angkara 'Boleh Pasang nanti bang Non Mai klate, Kasi ajar sikit', seorang lelaki di Kelantan kena 'angkut'


  • 112
  • Jumaat, 28 Apr 2023

Supek ditahan kerana mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

SEORANG lelaki berumur 24 tahun yang mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ditahan reman selama tiga hari bermula Jumaat.

Ketua Polis Kelantan Datuk Muhamad Zaki Harun berkata,penahanan reman itu dilakukan susulan pihaknya mengesan satu ciapan yang dimuat naik oleh pemilik akaun Twitter Mat Sekilau/Membalak @apanakdikato.

Katanya, menerusi ciapan berkenaan ia memaparkan tangkap layar individu yang mengeluarkan kenyataan berbaur ugutan 'Boleh Pasang nanti bang Non Mai klate, Kasi ajar sikit', untuk membaling mercun bom.

"Kenyataan tersebut dipercayai ditujukan kepada Perdana Menteri. Hasil pemerhatian mendapati sumber asal hantaran tersebut telah dimuat naik oleh suspek di akaun Tiktok @najibnafi99, namun mengikut semakan video tersebut dipadam.

"Semalam (Khamis), lebih kurang pukul 10.30 malam, tangkapan dibuat ke atas suspek di pekarangan Balai Polis Binjai, Kota Bharu, Kelantan untuk siasatan lanjut. Kes disiasat di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya dalam kenyataan pada Jumaat. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram

Ugutan, Perdana Menteri, Mercun, Bom, Reman