Mahkamah dedah Rosmah miliki barang kemas bernilai RM1.63 bilion hasil dana 1MDB


Rosmah Mansor didakwa memiliki sejumlah barang kemas, beg tangan dan barangan mewah dari 14 buah negara didakwa hasil penyelewengan duit 1MDB.

SEJUMLAH besar barang kemas, beg tangan dan barangan mewah lain telah dikumpulkan daripada 48 vendor di sekurang-kurangnya 14 buah negara menggunakan wang berjumlah AS$346 juta (RM1.63 bilion) daripada 1Malaysia Development Bhd dan SRC International Sdn Bhd menurut Mahkamah Tinggi, Kuala Lumpur.

Lokasi di seluruh dunia termasuk sebuah Kepulauan Virgin British, Hong Kong (9), India (4), Indonesia (2), Itali (3), Lubnan (3), Mauritius (1), Panama (1), Singapura (1), Thailand (2), Emiriah Arab Bersatu (7), Turkiye (2), United Kingdom (2) dan Amerika Syarikat (7).

Perkara itu dinyatakan dalam tuntutan mahkamah oleh 1MDB, SRC dan empat anak syarikatnya terhadap Rosmah dan seorang lagi individu yang difailkan pada minggu lalu.

BACA LAGI: Rosmah gagal libatkan polis, kerajaan kes tuntutan kehilangan barang kemas

BACA LAGI: Penjimatan subsidi sahaja tidak cukup, perlu ada rombakan sistem percukaian — Pakar ekonomi

Plaintif mendakwa lapan entiti yang berdaftar di luar pesisir, telah membuat 320 pembelian barangan mewah dengan dana berjumlah AS$346 juta antara 2010 dan 2014.

Barangan mewah itu diterima Rosmah, dakwa kenyataan tersebut.

"Pembayaran itu boleh dikesan dan mewakili wang yang diselewengkan daripada 1MDB dan empat anak syarikatnya dan SRC International, iaitu dana yang diselewengkan antara 2010 dan 2014," dakwa plaintif.

Empat anak syarikat 1MDB ialah 1MDB Energy Holdings Ltd, 1MDB Energy Ltd, 1MDB Energy (Langat) Ltd dan Global Diversified Investment Company Ltd yang sebelum ini dikenali sebagai 1MDB Global Investments Ltd.

rk_malaysia_080120

Rosmah Mansor (kiri) dan Najib Razak berdepan tuduhan penyelewengan dana hasil daripada 1MDB Berhad.

Syarikat-syarikat itu mendakwa bahawa, wang untuk membiayai pembelian itu datang daripada 1MDB dan SRC, yang dipindahkan secara curang kepada entiti yang berdaftar dalam bidang kuasa luar pesisir dan tidak mempunyai kaitan atau tidak mempunyai tujuan yang sah berhubung dengan objektif pelaburan syarikat.

"Entiti-entiti ini serta urus niaga antara mereka yang melibatkan dana, tidak mempunyai tujuan komersial yang sah selain bertindak sebagai saluran untuk pergerakan seterusnya dan pengalihan dana untuk mengaburkan destinasi akhir," kata kenyataan itu.

Untuk rekod, pada 9 Mei, 1MDB, SRC, dan sembilan yang lain termasuk empat anak syarikat 1MDB telah memfailkan saman terhadap Rosmah yang menuntut RM1.63 bilion milik mereka.

Plaintif mendakwa Rosmah telah menggunakan dana daripada syarikat itu untuk membeli barangan mewah seperti barang kemas, jam tangan dan beg tangan.

Selain 1MDB, SRC, dan empat syarikat itu, plaintif lain ialah Affinity Equity International Partners Ltd, Alsen Chance Holdings Ltd, Blackrock Commodities (Global) Ltd, Blackstone Asia Real Estate Partners Ltd dan Brightstone Jewellery Ltd.

Plaintif menamakan Rosmah sebagai defendan pertama dan Shabnam Naraindas Daswani sebagai defendan kedua.

Mereka mendakwa Shabnam, yang merupakan pereka fesyen berpangkalan di Singapura, telah membeli atau mendapatkan barangan mewah itu bagi pihak Rosmah.

Plaintif mendakwa bahawa dana daripada 1MDB dan anak syarikatnya disalurkan kepada pelbagai entiti luar termasuk Affinity Equity, Alsen Chance, Blackrock Commodities, Blackstone Asia dan Brightstone Jewellery sebelum dibayar kepada 48 vendor berbeza yang berpangkalan di 14 bidang kuasa untuk barangan mewah itu.

Plaintif kemudiannya memohon pengisytiharan mahkamah bahawa mereka mempunyai kepentingan proprietari yang saksama dalam hasil yang baik dan boleh dikesan di tangan Rosmah serta perintah untuk beliau membuat bayaran berjumlah RM1.63 bilion.

Pengurusan kes selanjutnya ditetapkan pada 14 Jun melalui aplikasi atas talian Zoom. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram