Zahid cadang potongan cukai lebih tinggi untuk penaja sukan, iktiraf pengulas aktif di media sosial


  • Primer
  • Jumaat, 07 Jun 2024

Zahid Hamidi mencadang pengecualian cukai kepada penaja persatuan dan acara sukan. — The Star

TIMBALAN Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mencadangkan penaja persatuan dan acara sukan layak mendapat potongan cukai atas sumbangan mereka kepada pembangunan sukan negara.

Ahmad Zahid, yang juga mempengerusikan Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Sukan, menyatakan akan meminta Kementerian Kewangan mempertimbangkan cadangan ini dalam menggubal Bajet 2025, yang akan dibentangkan pada Oktober.

"Ini bagi menggalakkan penajaan berterusan dan secara tidak langsung mengurangkan beban kewangan kerajaan," katanya.

BACA LAGI: Berhenti menipu! Hamzah tak pernah ditawar jawatan setiausaha agung — Zahid Hamidi

BACA LAGI: Kononnya Singapura jadi model, Umno sahkan kenyataan palsu 'terima konsep Malaysian Malaysia'

"Malaysia, sebagai sebuah ‘negara sukan’, mesti memupuk perkongsian yang kukuh untuk mencapai matlamat kerajaan dalam meletakkan negara di barisan hadapan dalam bidang sukan.

"Kecemerlangan sukan negara adalah tanggungjawab bersama," katanya semasa majlis Anugerah Persatuan Penulis Sukan Malaysia (SAM)-100 PLUS 2023 yang diadakan pada malam Khamis.

Ahmad Zahid turut menyarankan SAM mempertimbangkan untuk mengiktiraf penulis dan pengulas yang aktif membuat liputan acara sukan melalui platform media sosial, dalam majlis anugerahnya tahun depan.

Beliau berkata ramai individu kini secara profesional dan mudah mengulas acara sukan yang melibatkan atlet negara.

"Sebagai contoh, semasa Kejohanan Sepak Takraw Dunia di Kuala Lumpur baru-baru ini, saya mengikuti acara itu secara langsung semasa berada di luar negara, dan saya amat kagum dengan ulasan yang diberikan," katanya.

Sementara itu, Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh, yang turut hadir, menyuarakan harapannya agar profesional media sukan tempatan akan berterusan dalam advokasi positif dan usaha pendidikan mereka untuk mempromosikan sukan di kalangan orang ramai.

Beliau turut menggalakkan pengamal media sukan menghasilkan kandungan yang memotivasikan atlet negara untuk bersaing dengan penuh semangat pada Sukan Olimpik Paris 2024, yang dijadualkan pada 26 Julai hingga 11 Ogos ini. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram