GPS menang lagi, Anyi Ngau tawan Baram


Anyi Ngau menewaskan Roland Engan (PH) dan Wilfredentika (Bebas).

GABUNGAN Parti Sarawak (GPS) semakin mengukuhkan kedudukannya di Dewan Rakyat, setelah berjaya memperoleh kerusi Parlimen yang ke-23 bagi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), menerusi kemenangan Datuk Anyi Ngau di Parlimen Baram pada Isnin.

Menerusi keputusan terkini di laman sesawang Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Anyi yang juga penyandang kerusi berkenaan memenangi pertembungan tiga penjuru bagi kawasan itu, dengan majoriti 7,339 undi selepas memperolehi 18,399 undi.

Beliau menewaskan Roland Engan daripada Pakatan Harapan (PH) dan calon Bebas Wilfredentika, yang masing-masing hanya mendapat 11,060 dan 324 undi.

Terdahulu, SPR membuka 12 pusat mengundi di Parlimen Baram untuk proses pengundian PRU15 berlangsung, susulan beberapa pusat mengundi di situ digantung, ekoran keadaan cuaca yang tidak baik pada hari pengundian (19 November).

Dalam pilihan raya kali ini, GPS yang dianggotai Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Demokratik Progresif (PDP) bertanding di kesemua 31 Parlimen di Sarawak. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan