FENOMENA kerang terdampar di sepanjang pantai Terengganu baru-baru ini mendapat perhatian meluas warganet.
Ramai pihak tertanya-tanya sama ada kejadian semula jadi itu berkemungkinan membawa sebarang amaran bencana.
Selain itu, turut timbul kerisauan mengenai potensi risiko kesihatan ekoran pengambilan kerang terbabit.
BACA LAGI: Bukan kerana 'buatan orang', ini 3 sebab sebab kedai makan gagal tarik pelanggan
Pensyarah Fakulti Perikanan dan Sains Makanan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr Roslizawati Ab Lah menjelaskan bahawa pada musim tengkujuh timur laut, angin kencang, ombak besar, dan struktur pantai tertentu sering mengakibatkan kejadian kerang terdampar di persisiran pantai.
Walaupun fenomena itu mungkin kelihatan pelik dan luar biasa, dia berkata, ia adalah kejadian semula jadi dan tidak membawa sebarang risiko.
Katanya, kejadian kerang terdampar di pantai berkait rapat dengan struktur geografi pantai, kekuatan ombak dan arah serta kelajuan angin semasa Monsun timur laut.
Pergerakan angin kencang dan ombak besar merupakan faktor membawa kerang ke pantai.
Lazimnya, kerang terbabit kekal dalam keadaan baik dan selamat untuk dimakan.
Bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa peminat makanan laut yang berminat untuk mengambil kesempatan daripada kejadian itu harus berhati-hati.
Katanya, ini kerana kerang yang dikumpul di pantai mungkin telah terdedah kepada bakteria atau pencemaran air.
Jadi menurutnya, adalah penting untuk membersihkannya dengan teliti sebelum memasak.
Fenomena ini juga menekankan kepentingan ekosistem marin dan pantai dalam mengekalkan keseimbangan alam sekitar.
Sebelum ini, Pengarah Jabatan Perikanan Terengganu, Ruzaidi Mamat berkata, analisis makmal mengklasifikasikan kerang sebagai Kelas B dan C di bawah piawaian Program Sanitasi Kerang Kebangsaan (NSSP), iaitu sejenis hidangan laut yang memerlukan proses memasak teliti sebelum dimakan.
Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya memastikan mana-mana kerang yang dikumpul dimasak dengan betul sebelum dimakan bagi mengurangkan risiko pencemaran bakteria.
Ruzaidi berkata, pengambilan kerang mentah perlu dielakkan terutama bagi individu yang mempunyai sistem imun lemah. — The Star
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram