[VIDEO] Kerajaan akan umum garis masa pelaksanaan rasionalisasi subsidi diesel apabila sudah bersedia — Rafizi


  • Primer
  • Rabu, 15 Mei 2024

Walaupun kerajaan sebelum ini mengumumkan rasionalisasi subsidi diesel akan dilaksanakan bermula pada 2024, Rafizi berkata, ia mungkin akan mengambil sedikit masa. — Gambar hiasan

KERAJAAN bakal mengumumkan garis masa rasionalisasi subsidi bahan api diesel hanya apabila ia sudah bersedia untuk dilaksanakan bagi mengelak berlakunya spekulasi inflasi, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, salah satu pertimbangan utama untuk rasionalisasi subsidi diesel adalah isu penjujukan, iaitu aspek yang merupakan kunci dalam mengekalkan keseimbangan antara pertumbuhan gaji dan inflasi.

Walaupun kerajaan sebelum ini mengumumkan rasionalisasi subsidi diesel akan dilaksanakan bermula pada 2024, Rafizi berkata, ia mungkin akan mengambil sedikit masa.

BACA LAGI: 'Tiada keperluan untuk reformasi pelantikan ahli, Pengerusi SPR'

BACA LAGI: Tak termakan isu perkauman, agama bukti Umno berjaya pujuk pengundi bantu tawan KKB

“Keputusan muktamad mengenai kaedah penjujukan (sequencing) terbaik akan diputuskan oleh Kabinet dan kami belum berada di peringkat itu lagi.

“Pelan itu bermula dengan PADU (Pangkalan Data Utama) iaitu memastikan data yang diperlukan sedia ada apabila kerajaan mahu melakukan sesuatu.

"Untuk PADU, data sudah bersedia dan ia bergantung kepada mekanisme yang ingin dilaksanakan oleh kerajaan. Kami cuba sedaya upaya untuk mengelak spekulasi inflasi,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Putrajaya pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai perkembangan PADU dan rasionalisasi subsidi diesel.

Ketika ditanya berhubung cadangan daripada Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) agar kerajaan menetapkan RM2,102 sebagai gaji minimum, Rafizi berkata, Putrajaya akan mempertimbangkan idea itu.

Menurutnya, kerajaan kini sedang berusaha untuk menangani isu kos sara hidup dengan memberi tumpuan kepada pendapatan bulanan orang ramai melalui pelbagai inisiatif seperti menyemak gaji kakitangan awam dan program dasar gaji progresif.

“Jika kita membandingkan dengan pentadbiran sebelum ini, tumpuan kita sekarang adalah kepada gaji. Kerajaan Madani sekarang ini paling fokus kepada isu berkaitan gaji,” katanya.

2647524

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli

Pada 8 Mei lalu, Unicef berkata, gaji minimum RM1,500 semasa adalah terlalu rendah untuk pekerja bagi menyara diri dan keluarga.

Ia berdasarkan laporan terkini diterbitkan bertajuk “Living on the Edge: Longitudinal Study on Post-Covid-19 Impact Assessment Among Low-Income Households in Kuala Lumpur”.

Antara lain, kajian yang melibatkan 755 isi rumah tinggal di 16 rumah pangsa berpendapatan rendah di bandar mendapati ramai bergelut menampung kehidupan berikutan kos sara hidup yang tinggi.

Rafizi menegaskan bahawa sebarang pelaksanaan dasar mengenai gaji mesti merangkumi semua pihak berkepentingan yang berkaitan, bukan hanya majikan.

Terdahulu, Rafizi melancarkan rancangan televisyen realiti musim kedua “Innovathon” yang menyaksikan rakyat Malaysia dari semua peringkat umur mempamerkan kemahiran dan idea inovatif mereka untuk menyelesaikan isu sosio-ekonomi di Malaysia.

“Musim pertama adalah satu kejayaan dan kami telah belajar banyak daripadanya, terutamanya mengenai perkara yang boleh kami perbaiki untuk musim kedua.

“Kami mahu menarik lebih ramai golongan muda untuk menyertai Innovathon...mereka dari sekolah dan universiti kerana Innovathon adalah acara yang jarang berlaku di mana kami boleh menarik semua orang bersama-sama dan melihat apa yang boleh kami lakukan untuk masyarakat.

"Saya harap kita akan mendapat penerimaan yang lebih meluas kali ini dan lebih ramai orang akan menerima cabaran itu," kata Rafizi. — The Star/ARFA YUNUS

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram