
BERI goji adalah salah satu superfood yang boleh didapati secara meluas dalam bentuk kering di pasar raya, kedai makanan organik dan farmasi.
Ia dikatakan sangat baik untuk kesihatan, tetapi adakah dakwaan itu benar?
Mari kita mulakan dengan melihat nutrien yang terdapat dalam beri goji.
BACA LAGI: Pesakit diabetes berisiko hadapi masalah buah pinggang jika amalkan diet 'yo-yo'
Beri goji kering mempunyai kandungan gula yang tinggi.
"Ia mengandungi banyak karotenoid, vitamin C, zat besi, kalsium serta serat," kata Daniela Krehl dari Pusat Nasihat Pengguna Bavaria di Jerman.
Namun, Krehl memberi amaran kerana ia banyak didapati dalam bentuk buah kering, kandungan gulanya juga tinggi iaitu sehingga 46 peratus.
Ini bermakna beri goji mempunyai kalori yang jauh lebih tinggi berbanding sumber vitamin C lain, seperti lada benggala atau beri hitam (blackcurrant).
Beri goji dikatakan dapat menguatkan sistem imunisasi dan mempunyai kesan anti-penuaan, tetapi tiada bukti saintifik yang menyokong dakwaan berkenaan.
Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) mendapati tiada kaitan langsung mengenai dakwaan manfaat kesihatan pengambilan melalui beri goji. Oleh itu tuntutan kesihatan itu tidak dibenarkan dalam iklan.
Pusat Nasihat Pengguna Bavaria juga menyatakan beri goji tidak sesuai untuk semua orang kerana ia boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu.
Beri goji boleh menghalang pemecahan ubat pencair darah tertentu yang dikenali sebagai antagonis vitamin K.
Ini boleh menyebabkan pengumpulan bahan aktif yang berbahaya dalam badan, dan dalam sesetengah kes, meningkatkan kecenderungan untuk mengalami pendarahan. — The Star
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram