
DI Tanah Merah, Kelantan, aktiviti berkebun seorang suri rumah yang bermula sekadar hobi bertukar menjadi perniagaan berkembang pesat.
Noor Shahiran Yusoff berusia 33 tahun kini mengusahakan lebih 70 jenis sayur-sayuran, sekali gus membantu menjana pendapatan lumayan dan turut memberi inspirasi kepada masyarakat setempat.
Beliau mula berkebun semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk mengisi masa lapang dengan menanam sekitar 30 sayur-sayuran seperti cili, halia, kunyit dan daun kesum.
BACA LAGI: 3 tahun 'berumah' di gudang, turun naik bas Ipoh ke KL, jerih perih sedekad Azzim demi Bulan Bintang
BACA LAGI: Bukan sukan mahal, bekas atlet tenis profesional negara teroka potensi pickleball di Malaysia
Hasil diperoleh asalnya untuk kegunaan peribadi, dan beliau mengeluarkan modal awal hanya RM50 untuk menampung kos baja, tanah dan alatan berkebun.
“Saya tidak pernah membayangkan usaha ini membuahkan hasilyang begitu positif. Benih yang saya semai tumbuh dengan baik dan membiak menjadi anak benih.
“Kejayaan ini mendorong saya untuk berkebun dengan lebih serius,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Madu Jaya, Kelewek Hilir Kubur.
Daun kesum merupakan antara 70 jenis sayuran dan herba yang ditanam di kebunnya di Kampung Madu Jaya, Kelewek Hilir Kubur, di Tanah Merah.
Ibu kepada tiga anak itu berkata, tanamannya mula menarik perhatian jiran dan saudara mara yang berminat untuk membeli anak benihnya.
“Ada yang cuba menanam anak pokok, tetapi tidak berjaya, walaupun beberapa kali mencuba.
“Jadi, kebanyakan mereka datang kepada saya untuk membeli anak pokok yang saya tanam, untuk ditanam di rumah sendiri.
“Saya mula memberi tumpuan serius untuk menanam tumbuhan dapur dan herba penting dua tahun lalu, mempromosikannya di halaman Facebook saya dan melalui WhatsApp.
"Kini, saya mempunyai lebih 1,500 jenis anak benih yang berbeza," katanya.
Noor Shahiran kini menanam tumbuhan dan herba seperti tomato ceri, cili mata burung, terung, cili hijau, kunyit, halia, lengkuas, kobis, labu span, daun kesum cekur hijau (halia Cina), ulam raja dan bayam Brazil.
Beliau menjualnya pada harga antara RM5 hingga RM30 sebiji.
“Untuk menghasilkan anak benih, saya menyemai benih yang diperlukan dengan mendapatkannya daripada kedai pertanian.
“Bagi mengurangkan risiko penyakit atau serangan serangga, saya hanya menggunakan benih yang telah dirawat.
"Penggunaan tanah sesuai seperti lumut gambut semasa proses menyemai adalah penting untuk memastikan pertumbuhan yang berjaya kerana bahan ini menyerap air seperti span dan boleh 'diikat' pada tanah berpasir," jelasnya.
Anak benih di dalam pasu kecil diisi dengan sabut kelapa untuk merangsang pertumbuhan.
Biji benih biasanya bercambah dalam masa dua minggu.
Ia kemudiannya dipindahkan ke dalam polibeg atau pasu kecil berisi sabut kelapa untuk merangsang pertumbuhan.
“Tempoh paling singkat untuk menuai, dengan syarat air dan baja mencukupi, adalah kira-kira 28 hari, tetapi ia boleh berlanjutan sehingga hampir sebulan setengah.
“Setakat ini, tumbuhan yang agak sukar untuk ditanam ialah cili hijau dan cili Kulai, kerana ia terdedah kepada penyakit,” katanya.
Noor Shahiran menjual tanaman dan anak benihnya di rumahnya dan secara dalam talian.
Beliau juga menerima tempahan di platform dalam talian daripada pelanggan di seluruh negara malah sehingga ke Sabah dan Sarawak dan memperoleh pendapatan hingga RM8,000 sebulan.
“Untuk perkhidmatan pos, saya membungkus tumbuhan dengan berhati-hati kerana bimbang ia mungkin rosak.
“Bagaimanapun, maklum balas daripada pelanggan adalah positif, dengan sayuran itu tiba dalam keadaan baik,” katanya. — The Star
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp Channel dan Telegram