Tunku Najihah Mangkat pada usia 100 tahun


  • Massa
  • Jumaat, 08 Sep 2023

Tunku Ampuan Najihah Almarhum Tunku Besar Burhanuddin mangkat pada usia 100 tahun.

RAKYAT Negeri Sembilan berduka di atas kemangkatan Tunku Ampuan Negeri Sembilan, Tunku Ampuan Najihah Almarhum Tunku Besar Burhanuddin, yang sangat dekat di hati mereka pada Jumaat.

Tunku Ampuan Najihah menghembuskan nafas terakhir pada usia 100 tahun, pada 6.53 pagi, di Hospital Cardiac Vascular Sentral Kuala Lumpur.

Tunku Ampuan Negeri Sembilan itu juga adalah Raja Permaisuri Agong kepada Yang di-Pertuan Agong ke-10, Almarhum Tuanku Ja'afar Tuanku Abdul Rahman yang menduduki takhta negara pada 1994 hingga 1999.

Almarhumah Tunku Najihah diputerikan pada 1 September 1923 di Seri Menanti, Kuala Pilah dan mendapat pendidikan awal di Tengku Mohamad School Kuala Pilah sebelum melanjutkan pelajaran tinggi di School of Oriental and African Studies, London.

Baginda mendirikan rumah tangga bersama Tuanku Ja'afar pada 8 Ogos 1942 dan dikurniakan tiga putera serta tiga puteri.

Tuanku Ja'afar mangkat pada 2008 ketika berusia 86 tahun.

Tunku Najihah dikenali sebagai seorang permaisuri yang aktif dan meminati sukan serta pernah menjadi penaung beberapa persatuan termasuk Presiden Pasukan Badminton Tunku Ampuan, Penaung Pasukan Hoki Wanita Malaysia, Penaung Persatuan Golf Wanita Malaysia dan Penaung Persatuan Pandu Puteri Malaysia.

Baginda juga pernah menjadi Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Almarhumah menerima Anugerah Tun Fatimah ‘Srikandi Negara’ pada 1999.

Baginda turut dikenali sebagai ‘Lady with a Heart of Gold’ berikutan penglibatan dalam membantu golongan miskin, tidak berkemampuan dan kurang bernasib baik.

Atas jasa Almarhumah, beberapa tempat di Negeri Sembilan telah dinamakan sempena nama baginda termasuk Taman Sinar Harapan Tuanku Ampuan Najihah, Yayasan Tuanku Najihah dan Rumah Kanak-Kanak Tuanku Ampuan Najihah. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram