Ibu 4 beradik maut terkilan, tak sempat beli baju raya hitam janji nak pakai sedondon Aidilfitri


  • 112
  • Jumaat, 31 Mac 2023

Nabila tidak dapat menahan emosinya ketika ditemui di Hospital Pakar Sultanah Fatimah selepas kehilangan keempat-empat anaknya.

EMPAT beradik yang maut dalam kebakaran di Kampung Sabak Awor, di Muar, Johor pada Rabu, sempat menyatakan hasrat memakai baju raya berwarna hitam untuk Aidilfitri tahun ini.

Kejadian malang yang berlaku pada pukul 7.49 malam itu mengorbankan Puteri Aisyah Tenko To, 8; Mohd Hakim, 6; Mustakim, 4 dan Fatihah Aisyah, 3.

Ibu mereka, Nabila Sedu berkata, dia terkilan kerana belum sempat membeli kelengkapan baju raya untuk mereka.

"Mereka hendak memakai baju raya sedondon warna hitam untuk Aidilfitri tahun ini.

"Saya berjanji untuk membelikan mereka pakaian baharu, tetapi kini tidak dapat menunaikan janji saya," katanya ketika ditemui di perkarangan Jabatan Forensik, Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar pada Khamis.

Wanita berusia 31 tahun itu turut dilihat tidak dapat menahan kesedihannya. Dia terus mencium salah satu pakaian anaknya dan berkata tidak akan ada sebarang sambutan untuk perayaan itu bulan depan.

Dia dan suaminya warga Myanmar, Thein Ko Htut, 30, yang bekerja sebagai pekerja restoran kemudiannya meninggalkan hospital tanpa menjawab soalan media.

Nabila dipercayai keluar membeli lampin dan Thein sedang bekerja ketika kebakaran itu berlaku.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Muar, Asisten Komisioner Raiz Mukhliz Azman Aziz berkata, polis sedang menyiasat kebakaran itu dari semua aspek termasuk kecuaian.

Katanya, polis masih menunggu keputusan bedah siasat adik-beradik itu serta laporan forensik daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat.

"Sebaik sahaja kami mendapat semua laporan, kami akan merujuk kes berkenaan kepada pejabat timbalan pendakwaan awam untuk menyemak sama ada terdapat unsur kecuaian, jenayah, atau tidak disengajakan," katanya.

Raiz berkata, siasatan awal menunjukkan punca kebakaran mungkin litar pintas dari dapur.

Pada Rabu, Komander Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Muar, Shahrizal Mokhtar berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada 7.49 malam dan mengerahkan 20 anggota ke lokasi.

“Kebakaran itu memusnahkan 80 peratus daripada rumah itu.

“Selepas memadamkan api, pasukan mendapati empat kanak-kanak, dua perempuan dan dua lelaki dalam keadaan tidak sedarkan diri di dalam bilik air.

“Pasukan perubatan kemudian mengesahkan kesemua mereka meninggal dunia di tempat kejadian,” tambahnya.

Kanak-kanak itu dipercayai maut ekoran daripada sesak nafas dalam asap kebakaran berkenaan.

Keempat-empat beradik itu selamat dikebumikan pada Khamis malam. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram