[VIDEO] Wanita kantoi rakam filem dalam wayang, rupanya siar koleksi haram di TikTok


  • Tular
  • Rabu, 01 Feb 2023

Tangkap layar seorang wanita ditangkap sedang merakam filem dalam sebuah panggung wayang yang tular baru-baru ini.

TINDAKAN seorang wanita yang merakam filem dalam sebuah panggung wayang mengundang kecaman warganet di laman media.

Dalam sebuah rakaman tular berdurasi 54 saat, video itu memaparkan sikap angkuh wanita berkenaan yang dilihat enggan mengaku salah selepas perbuatannya tertangkap oleh kakitangan wayang.

Ketika ditanya soal kesalahan yang dilakukan, wanita berkenaan enggan mengaku salah sebaliknya terus berdegil untuk tidak memadam rakaman yang diambil seperti yang diarahkan.

"Kenapa pula tak boleh rakam, ini hak saya, saya dah bayar," antara kenyataan wanita itu terhadap pekerja pawagam tersebut sebaik diminta untuk berhenti merakam.

Lokasi dan masa sebenar kejadian begitupun masih belum dikenal pasti.

Dalam pada itu, tinjauan Majoriti di laman TikTok mendapati bahawa individu wanita tersebut sebenarnya sudah lama menjalankan kegiatan haram itu.

Beberapa video yang dimuat naik di laman TikTok peribadinya menyaksikan koleksi rakaman dalam panggung wayang yang pernah diambil sebelum ini dan lebih memilukan nasihat warganet di ruangan komen langsung tidak diendahkan oleh si pelaku.

"Kita bayar untuk tiket je bukan untuk hak cipta, jadi lebih baik berhenti rakam dalam wayang kalau tak susah nanti," kata Purba Warrior.

"Memang akan kena saman la nanti, berapa banyak video filem yang dia dah rakam, langsung takda rasa takut ke apa," ujar Azri Rafiudin.

"Tolong lah pihak panggung wayang ambil tindakan segera, kalau tak lebih banyak la filem yang dia rakam kesian penggiat seni semua takda untung pun buat filem," tambah Nazifah Ajwa.

Penonton yang mencuba untuk merakam tayangan filem tanpa kebenaran boleh didakwa dengan kesalahan di bawah Seksyen 43A, Anti Rakaman Kamera Akta Hakcipta 1987.

Si pelaku boleh dikenakan denda tidak kurang dan tidak lebih dari RM50,000 atau dipenjarakan tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Manakala bagi mereka yang melakukan curi rakam secara keseluruhan tayangan tanpa kebenaran di pawagam pula boleh didenda tidak kurang RM10,000 dan tidak melebihi RM100,000 atau dipenjarakan tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.

Setakat ini belum ada sebarang laporan daripada pihak polis dan pihak pawagam juga belum mengambil tindakan susulan kejadian itu. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram