Ketiadaan Azam Azmi dirasai, keeper Penang FC sedia curi hati Garrido


  • Podium
  • Isnin, 01 Apr 2024

Skuad kendalian Garrido dijangka sudah bersedia untuk mengharungi saingan Piala Asia 2023. — Facebook/FAM

PERLAWANAN persahabatan menentang China dan Qatar bakal menentukan kemampuan sebenar skuad Bawah 23 Tahun (B-23) negara dalam mengharungi kempen Piala Asia B-23 bermula 15 April hingga 3 Mei nanti.

Begitu pun, pasukan kendalian Juan Torres Garrido itu perlu beraksi tanpa pemain pertahanan, Azam Azmi Murad kerana mengalami kecederaan lutut semasa pusingan kedua Piala Dunia 2026/Piala Asia 2027 menentang Oman di Stadium Nasional di Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Ketiadaan tonggak Harimau Malaya itu dilihat memberi tamparan hebat kepada skuad Harimau Muda dalam perlawanan persahabatan dan saingan di Piala AFC nanti.

Dalam pada itu, penjaga gol skuad B-23 negara, Sikh Izhan Nazrel Sikh Azman berkata, kehilangan Azam memberi satu tamparan hebat kepada pasukan.

“Kami kekurangan pemain berkualiti dalam perlawanan nanti. Posisi itu adalah miliknya. Saya harap Azam akan cepat sembuh. Apabila saya melihatnya berbaring di atas padang, saya tahu kecederaan itu berbeza.

“Ketiadaannya meninggalkan kesan kerana dia adalah tonggak utama di Terengganu dan juga nama besar dalam persediaan B-23.

"Kami merasakan kehilangannya tetapi saya juga percaya pemain lain boleh menggalas tugas di posisinya itu," katanya.

BACA LAGI: Tiada istilah rehat di JDT — Bergson

WhatsApp Image 2024-04-01 at 12.23.47 (1)

Sikh Izhan pasang cita-cita untuk menjadi kesebelasan utama dalam saingan Piala Asia nanti. — Facebook/FAM

BACA LAGI: Saya kecewa, Selangor tidak beri peluang untuk berbincang — Brendan Gan

Sementara itu, Izhan yang akan bersaing untuk merebut tempat kesebelasan utama mengetahui Azim Al-Amin Kamaruddin beraksi cemerlang semasa perlawanan persahabatan menentang India.

“Untuk menjadi kesebelasan utama, ia sukar kerana Azim berada dalam prestasi yang baik. Kami melihat persembahannya menentang India.

"Saya bermotivasi untuk melakukan lebih baik dalam latihan dan dalam dua perlawanan persahabatan seterusnya sebelum kejohanan.

“Saya, Azim dan Firdaus Irman Fadhil bersaing secara sihat. Kami hanya fokus untuk mendapatkan keputusan yang baik," jelasnya.

Skuad junior yang sudah berlepas ke Doha pada Ahad akan bermain tiga lagi perlawanan pemanas badan menentang China pada 3 April, Qatar (6 atau 7 April) dan perlawanan yang belum diputuskan pada 10 atau 11 April sebelum saingan bermula.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) meletakkan sasaran suku akhir untuk skuad kendalian Garrido dan berharap agar mereka dapat ke separuh akhir, yang boleh membolehkan mereka mendapat tempat di Sukan Olimpik Paris. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram