Jaringkan gol dalam final Pestabola Merdeka 10 tahun lalu, tapi Kim Swee belum puas dengan Rozaimi


  • Podium
  • Rabu, 13 Sep 2023

Sebahagian aksi barisan Harimau Muda selepas menjuarai Kejohanan Pestabola Merdeka 2013. — Agensi

SEPULUH tahun lalu, bekas jurulatih Bawah 23 Tahun (B-23) kebangsaan, Datuk Ong Kim Swee pernah berdepan masalah besar dalam memilih pemain utama menjelang perlawanan akhir Kejohanan Pestabola Merdeka menentang Myanmar di Stadium Darul Makmur, Kuantan, Pahang.

Hal ini kerana, dalam persiapan untuk menghadapi final tersebut, jurulatih berusia 52 tahun itu mengambil keputusan untuk menurunkan enam pemain iaitu Shahrul Mohd Said, Rozaimi Abdul Rahman, S. Sivanesan, Nazirul Naim Che Hashim, Mohd Nasir Basharuddin dan Saiful Ridzuwan Selamat ketika berdepan Thailand.

Dalam perlawanan ketika itu, pasukan kendaliannya menampilkan aksi cemerlang selepas meraih kemenangan ke atas Thailand dengan keputusan 3-0.

rozaimi

Pemenang Anugerah Kasut Emas Pestabola Merdeka 2013, Rozaimi Abdul Rahman. — Agensi

Ketika itu, kemenangan skuad kebangsaan disumbangkan oleh Nasir yang menjaringkan gol pada minit ke-12 sebelum Rozaimi melakukan dua jaringan pada minit ke-28 dan ke-82.

Dalam pada itu, Kim Swee dilaporkan berkata, beliau kagum dengan kesungguhan pemainnya untuk membuktikan nilai mereka.

Bekas pemain kebangsaan itu bagaimanapun dilaporkan berkata, beliau memilih pasukannya berdasarkan sumbangan keseluruhan mereka dan bukan hanya pada gol yang mereka jaringkan.

Tambahnya, pemilihan pemain ketika itu adalah berdasarkan sumbangan keseluruhan mereka kepada pasukan dan bukan hanya kerana mereka menjaringkan gol.

Bekas pengendali skuad muda itu dilaporkan berkata, Rozaimi mempunyai sentuhan yang baik ketika menjaringkan gol namun dia masih perlu bekerja lebih keras.

Rozaimi bagaimanapun memenangi Anugerah Kasut Emas selaku penjaring terbanyak dengan tiga gol ketika itu. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram