TMJ tidak berminat pegang sebarang jawatan dalam FAM — Hamidin


  • Podium
  • Selasa, 14 Feb 2023

Hamidin (kanan) dan TMJ sering bertemu untuk membincangkan masa depan bola sepak negara. — Facebook/JOHOR Southern Tigers

PEMILIK Johor Darul Takzim (JDT), Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim tidak berminat memegang sebarang jawatan dalam pasukan negara termasuk sebagai pengurus skuad Harimau Malaya, kata Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin.

Namun, Hamidin berkata, TMJ ada menzahirkan hasrat baginda untuk terus membantu meningkatkan mutu pasukan negara.

Katanya perkara itu dizahirkan TMJ ketika beliau bersama ketua jurulatih skuad kebangsaan, Kim Pan-gon menghadap baginda di Ibu Pejabat JDT di Iskandar Puteri, Johor baru-baru ini.

"Baginda tidak minat memegang apa-apa jawatan termasuk pengurus seperti yang dilaporkan tetapi bermula sekarang, baginda nak berikan lebih daya usaha untuk bantu pasukan negara dengan apa sahaja yang boleh baginda lakukan.

ISKANDAR PUTERI, 17 Dis -- Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang juga pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta'zim (JDT) ketika sidang media di Ibu Pejabat Kelab Bolasepak JDT, Iskandar Puteri hari ini.
--fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA


TMJ sebelum ini dikaitkan dengan jawatan pengurus FAM.

"Ada orang katakan seperti baginda tidak mahu bantu (sebelum ini), (jadi) kali ini baginda mahu lakukan terutama untuk persiapan ke Piala Asia 2023 pada Januari tahun depan,” katanya kepada media pada Selasa.

Sebelum ini, terdapat laporan mengaitkan pemilik JDT itu, yang juga bekas Presiden FAM dengan jawatan pengurus skuad Harimau Malaya.

Mengulas lanjut, Hamidin berkata, Tunku Ismail mahu membekalkan beberapa peralatan gim antaranya basikal senaman, selain turut mengarahkan supaya Pan-gon menyenaraikan kelengkapan lain yang diperlukan pasukan bimbingannya.

Hamidin berkata lagi, Tunku Ismail juga mempelawa pasukan negara berlatih dan bermain di gelanggang keramat JDT iaitu Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri sementara menunggu Stadium Nasional di Bukit Jalil siap diselenggara.

"Pan-gon tiada masalah (bermain di Iskandar Puteri), dia pun sukakan padang di sana. Selain padang, ada juga kemudahan fasiliti bagi proses pemulihan dan sains sukan,” kata Hamidin.

Dalam pada itu, beliau mengharapkan lebih banyak pasukan dan presiden kelab yang sudi memberikan bantuan dalam apa sahaja bentuk demi memajukan pasukan negara yang bakal berdepan cabaran sengit Piala Asia 2023 yang dijadual berlangsung di Qatar. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram