Tae-su nikmati gandingan bersama import baharu The Rhinos


  • Podium
  • Selasa, 07 Feb 2023

Tae-su menjaringkan lapan gol dalam 25 perlawanan pada musim lepas.

TONGGAK import Sabah FC, Park Tae-su itu kini mempunyai gandingan baharu untuk mengemudi jentera tengah iaitu Telmo Castanheira yang diterbangkan dari Portugal.

Tae-su yang berusia 33 tahun itu terkenal dengan kesungguhan serta kebijakannya, manakala Castanheira pula dipercaya mampu membawa keseimbangan dalam permainan Sabah FC.

Selepas gabungan mereka diuji dalam latihan dan perlawanan persahabatan, pemain dari Korea Selatan itu percaya mereka boleh menamatkan musim ini dengan baik.

“Saya tiada masalah untuk bergabung dengan Telmo. Dia bijak dan yakin, dan saya suka bermain dengannya di bahagian tengah.

"Tetapi kami perlu memberinya sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan bola sepak Malaysia,” katanya.

Tae-su menambah bahawa persaingan untuk tempat tengah juga sengit dengan pemain seperti Irfan Fazail, Baddrol Bakhtiar, Gary Steven Robbat dan Stuart Wilkin.

“Stuart, Gary dan Irfan mempunyai kualiti mereka untuk menjadi pemain tetap, jadi itu akan memastikan kami sentiasa sentiasa berusaha untuk berebut tempat.

Tae-su cemerlang untuk Sabah musim lalu, menjaringkan lapan gol dalam 25 perlawanan dan membantu The Rhinos menduduki tempat ketiga dalam Liga Super.

Kebanyakan serangannya juga tidak dapat dilupakan, datang dalam bentuk tendangan jarak jauh, sepakan percuma yang menakjubkan dan tandukan yang mengagumkan.

Peminat boleh mengharapkan lebih daripada itu daripadanya musim ini, tetapi peranan utama Tae-su adalah untuk mengekalkan bentuk pertahanan pasukan utuh sebagai pemain tengah bertahan.

“Saya berhasrat untuk memainkan peranan saya semula dengan baik kerana saya mahu melihat Sabah terbang lebih tinggi berbanding 2022. Saya juga berharap kami boleh mencetuskan kejutan dalam Piala AFC," katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram