'Mungkin ini yang terakhir', Pan-gon berteka-teki nasib skuad mesin Harimau Malaya


  • Podium
  • Rabu, 11 Jan 2023

Harimau Malaya dibarisi oleh kebanyakannya muka baharu pada kempen Piala AFF 2022 kali ini. — Bernama

KETUA jurulatih kebangsaan, Kim Pan-gon tidak mahu terlalu memikirkan tentang kekalahan Malaysia pada separuh akhir Piala Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF).

Malaysia tewas 0-3 kepada juara bertahan Thailand dalam separuh akhir kedua di Stadium Thammasat, sekali gus kalah 1-3 berdasarkan agregat.

Kekecewaan kerana gagal membawa Malaysia ke final menyebabkan Pan-gon menolak untuk menjawab mengenai impak keputusan kejohanan itu ke atas persediaan skuad Harimau Malaya bagi menghadapi Piala Asia 2023.

PATHUM THANI, 10 Jan -- Ketua jurulatih kebangsaan Kim Pan Gon pada aksi perlawanan separuh akhir kedua AFF Mitsubishi Electric Cup 2022 antara Malaysia dan Thailand di Stadium Thammasat malam ini.Pasukan Thailand mendahului pasukan Malaysia 3-0.--fotoBERNAMA (2023) HAK CIPTA TERPELIHARA

Pan-gon berkata, ada kemungkinan sebahagian pemain dikekalkan untuk kejohanan seterusnya. — Bernama

Jurulatih Korea Selatan berusia 53 tahun itu, sebaliknya memilih untuk meluahkan perasaannya selepas bersama para pemain selama lebih lima minggu iaitu sejak akhir November lepas.

"Saya rasa lebih baik jangan fikir terlalu banyak, kami telah melakukan ini untuk lebih lima minggu, kami semua sangat bersatu, semuanya positif, kami bercakap tentang impian dan masa depan dan saling memberi semangat.

"Mereka (pemain) datang untuk membantu, tanpa para pemain ini kami tidak dapat menyertai kejohanan seperti ini yang bukan dalam tempoh FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa), mereka banyak berkorban untuk datang ke sini,” katanya dalam sidang media pada Selasa.

PATHUM THANI, 10 Jan -- Reaksi kecewa pemain pasukan kebangsaan pada aksi perlawanan separuh akhir kedua AFF Mitsubishi Electric Cup 2022 antara Malaysia dan Thailand di Stadium Thammasat malam ini.Pasukan Thailand mendahului pada separuh masa pertama 1-0.--fotoBERNAMA (2023) HAK CIPTA TERPELIHARA

Reaksi kecewa pemain pasukan kebangsaan pada aksi perlawanan separuh akhir kedua Piala AFF 2022 antara Malaysia dan Thailand. — Bernama

Pan-gon berkata, pihaknya akan menjalankan penilaian menyeluruh selain memberi gambaran menyeluruh mengenai beberapa pemain daripada skuad Piala AFF itu yang berkemungkinan dikekalkan untuk kejohanan seterusnya.

"Sebahagian pemain akan kekal, sebahagian pemain, mungkin ini yang terakhir, kami tidak tahu... tapi kami tidak mahu menyalahkan mereka. Saya akan mengambil semua tanggungjawab,” katanya.

Harimau Malaya dibarisi oleh kebanyakannya muka baharu pada kempen Piala AFF 2022 kali ini selepas 14 pemain utama tidak dapat turut serta kerana hal peribadi, komitmen keluarga dan masalah kecederaan.

Malaysia, yang juga juara 2010, tersingkir pada peringkat kumpulan dalam edisi sebelum ini. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan