Panik lihat janin tiada jari waktu imbasan ultrabunyi, ramai kurang peka tentang sindrom 'missing finger'


  • Sihat
  • Isnin, 17 Jun 2024

Ibu bapa perlulah peka tentang masalah keadaan jari yang berbeza apabila bayi mereka masih dalam kandungan.

PERNAHKAH anda menemukan kanak-kanak atau bayi yang memiliki keadaan jari yang berbeza berbanding orang yang normal.

Keadaan itu dikenalpasti sebagai symbrachydactyly atau 'missing finger' iaitu apabila tangan bayi tidak terbentuk dengan sempurna.

Penyakit itu semakin mendapat perhatian di kalangan pakar kesihatan dan ibu bapa di Malaysia.

BACA LAGI: Boleh jadi haram, tukang lapah tak ada hak ambil daging tanpa izin pemilik

BACA LAGI: Dalang kes Faisal Halim segera dapat pembalasan: Doa bukan setakat setiap solat Jumaat, galak jemaah haji berdoa sama sempena Arafah — Mufti

Bahkan, baru-baru ini tular mengenai seorang ibu yang tergamam apabila melihat anak dalam kandungannya seolah-olah kehilangan jari pada tangan kanannya.

Difahamkan, ibu bagi bayi itu hanya mengetahui tentang perkara itu selepas terdetik untuk melakukan imbasan ultrabunyi semasa usia kandungannya menjelang 27 minggu.

Meskipun begitu, ibunya yang pada mulanya sukar menerima perkara itu mulai reda dengan ketentuan ALLAH terhadap anaknya.

Bercakap soal penyakit itu, Dr Vina Setiawan berkata, symbrachydactyly biasanya dikenalpasti pada waktu kelahiran atau tidak lama selepas itu.

Ciri-ciri penyakit itu adalah memiliki jari yang lebih pendek atau tidak sempurna.

Walaupun penyebab sebenar penyakit itu masih belum diketahui dengan jelas, namun ia dipercayai berlaku akibat gangguan dalam proses perkembangan anggota semasa minggu awal kehamilan, terutamanya pada peringkat pembentukan jari.

Terdapat banyak jenis symbrachydactyly yang perlu diketahui umum.

WhatsApp Image 2024-06-15 at 11.22.28 PM

Seseorang yang mengalami masalah jari pendek.

1. Jari Pendek (Short Finger)

Menurut Dr Vina, short finger adalah keadaan apabila jari masih ada tetapi lebih pendek daripada jari yang biasa.

Tambahnya, seseorang yang mengalami keadaan jari sebegini juga biasanya memiliki fungsi separuh dalam menggunakan jarinya berbanding individu normal.

WhatsApp Image 2024-06-15 at 11.26.07 PM

Bayi mengalami masalah Monodactylous.

2. Monodactylous

Monodactylous adalah keadaan apabila jari seseorang memiliki celah atau ruang antara jari, dengan beberapa jari tidak berkembang sepenuhnya.

WhatsApp Image 2024-06-15 at 11.35.20 PM

Seseorang yang mengalami adactylous hanya mempunyai tunas atau tiada jari.

3. Adactylous

Adactylous adalah keadaan apabila beberapa atau semua jari mungkin hanya mempunyai tunas atau tiada langsung.

Cabaran dan Rawatan

Menurut Dr Vina, kanak-kanak yang dilahirkan dengan symbrachydactyly kebiasaannya akan diperiksa dengan teliti oleh pakar.

"Semasa peperiksaan, doktor akan memeriksa untuk melihat betapa kompleksnya keadaan dan bagaimana ia boleh menjejaskan penggunaan tangan kanak-kanak," katanya.

Tambahnya, antara perkara yang perlu buat adalah X-ray atau jenis imbasan pengimejan lain untuk mengetahui sama ada mana-mana falang hilang, wujudnya metacarpals pendek dan bagaimana tisu lain seperti otot dan tendon mungkin menjejaskan keupayaan kanak-kanak dalam sesuatu hal.

Dr Vina berkata, kebanyakan kanak-kanak dengan symbrachydactyly boleh melakukan semua perkara yang dilakukan oleh individu normal kerana mereka mempunyai fungsi tangan yang mencukupi dan boleh mendapat fungsi yang mencukupi selepas membuat rawatan.

Bagaimanapun, sesetengah kanak-kanak memerlukan terapi pekerjaan atau pembedahan untuk meningkatkan penggunaan tangan mereka.

Dr Vina berkata, pakar pediatrik akan bekerjasama dengan ibu bapa untuk menyesuaikan rawatan mengikut keperluan kanak-kanak.

1. Pembedahan

Matlamat utama pembedahan adalah untuk meningkatkan keupayaan kanak-kanak untuk menggenggam dan mencubit.

Pembedahan juga boleh menjadikan kanak-kanak lebih istimewa tetapi tidak akan mampu mengubah tangan mereka menjadi normal.

Bagaimanapun, Dr Vina berkata, pakar perubatan mungkin mengesyorkan satu atau lebih rawatan di bawah jika mampu meningkatkan fungsi kanak-kanak.

2. Pemindahan phalangeal

Sewaktu pemindahan phalangeal, pakar bedah akan mengeluarkan tulang (falang) dari jari kaki kanak-kanak dan meletakkannya di dalam nubbin yang berada pada kulit di bahagian tangan.

Menurut Dr Vina, hanya satu tulang yang tidak mengganggu fungsi berjalan kanak-kanak akan diambil dari setiap jari kaki.

Dengan cara ini, kanak-kanak dapat menggenggamkan tangan dengan menekan ibu jari ke jari yang lain.

3. Distraksi

Setelah berjaya memindahkan tulang phalangeal, pakar bedah dapat memperpanjangkan tulang-tulang itu.

Pakar bedah akan melakukan distraksi dengan cara mengambil cangkok tulang dari pinggul anak untuk memperbaiki bentuk jari.

WhatsApp Image 2024-06-16 at 5.28.42 PM

Keadaan jari seseorang yang sudah membuat pembedahan prosthesis.

3. Pembedahan prosthesis

Dr Vina berkata, pembedahan prosthesis merujuk kepada proses pembedahan bagi memasang prostesis ke tangan seseorang.

Pembedahan prosthesis melibatkan pemindahan bahagian jari supaya lebih sesuai untuk memasang prostesis.

Prostesis pula adalah peranti buatan yang direka untuk menggantikan atau memperbaiki fungsi jari yang tiada atau tidak sempurna.

Matlamat utama pembedahan prostetik jari adalah untuk meningkatkan kualiti hidup seseorang dan membantu pesakit kembali melakukan aktiviti harian. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram