MESKIPUN pesakit kencing manis atau diabetes masih dibenarkan untuk makan buah-buahan, namun terdapat buah-buahan yang tidak boleh diambil secara berlebihan.
Hal ini kerana, ada buah-buahan yang mengandungi kadar gula yang tinggi.
Buah-buahan bermanfaat untuk tubuh kerana ia mengandungi vitamin, mineral, antioksidan dan gula semulajadi yang dikenali sebagai fruktosa.
Bagaimanapun, buah-buahan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi atau indeks glisemik (GI) melebihi 60 atau 70 hingga 100 boleh memburukkan lagi keadaan pesakit diabetes.
Berikut adalah beberapa buah-buahan dengan kandungan gula tinggi, yang boleh memburukkan lagi keadaan diabetes:
1. Tembikai
Buah tembikai mempunyai indeks glisemik yang tinggi buat pesakit diabetes. — Gambar hiasan
Dua keping tembikai mengandungi 5.5 gram karbohidrat, dengan indeks glisemik 76, yang agak tinggi untuk pesakit kencing manis.
2. Nanas
Nanas antara buah yang mengandungi kadar gula yang tinggi. — Gambar hiasan
Secawan ketulan nanas mengandungi kira-kira 5.5 gram karbohidrat dengan indeks glisemik yang sama seperti tembikai, iaitu 76.
3. Pisang terlebih masak
Pesakit diabetes perlu mengelakkan pisang terlalu masak. — Gambar hiasan
Pisang sebenarnya bagus untuk pesakit kencing manis.
Tetapi anda harus mengelakkan makan pisang yang terlalu masak.
Menurut Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat (AS), 100 gram pisang yang terlalu masak mengandungi 20 gram karbohidrat dengan indeks glisemik 70 hingga 100.
4. Buah tin atau buah kering
Buah tin boleh dimakan oleh pesakit diabetes selagi ia tidak manis dan tidak mengandungi gula tambahan. — Gambar hiasan
Seboleh-bolehnya, pesakit kencing manis harus mengelakkan pengambilan buah tin atau buah kering.
Sebabnya, sesetengah buah yang diproses dalam tin atau kering mungkin mengandungi banyak gula tambahan yang digunakan semasa proses pengawetan.
Anda masih boleh makan buah tin atau kering selagi label menyatakan ia tidak manis dan tidak mengandungi gula tambahan.
5. Jus buah-buahan
Jus buah boleh diambil oleh pesakit diabetes, namun dengan dos kecil dan tanpa gula tambahan. — Gambar hiasan
Menurut Pusat Kawalan Penyakit (CDC), minum jus buah di antara waktu makan boleh meningkatkan paras gula dalam darah berbanding makan buah secara terus.
Pesakit kencing manis masih boleh mengambil jus buah, tetapi dalam dos yang kecil dan tanpa gula tambahan. — Agensi
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram