Lebih 10 Ahli Parlimen kerajaan sedia sertai pembangkang — Pemimpin Bersatu


  • Politik
  • Sabtu, 02 Dis 2023

Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mendakwa seramai 10 Ahli Parlimen dari parti kerajaan dijangka sertai pembangkang. — Gambar hiasan

AHLI Majlis Tertinggi Bersatu, Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof mendakwa, sekurang-kurangnya 10 ahli Parlimen kerajaan daripada pelbagai parti mungkin akan menyokong dan menyertai Perikatan Nasional (PN).

Katanya, ahli Parlimen yang ingin membuat lompatan itu tergolong dari Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang kecewa dengan kerajaan sekarang yang dipimpin DAP.

"Daripada membuat spekulasi mengenai lebih ramai ahli Parlimen Bersatu menyokong kerajaan, saya rasa perbincangan mengenai ahli Parlimen kerajaan, termasuk daripada Barisan Nasional dan PKR, menyokong PN untuk membentuk kerajaan baharu, adalah lebih realistik.

"Saya dengar lebih 10 ahli Parlimen mahu bertukar pihak. Mereka sedang mengkaji isu yang melanda kerajaan hari ini dan menyedari ia dipimpin oleh DAP," katanya.

Bagaimanapun, bekas menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi itu enggan memberikan nama ahli Parlimen yang didakwa membuat pertukaran tersebut dan tidak memberikan sebarang bukti untuk menyokong kenyataannya.

Pada Selasa, Ahli Parlimen Bukit Gantang Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal dari Bersatu menyertai senarai Ahli Parlimen Pembangkang yang menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setakat ini, empat Ahli Parlimen Bersatu telah berikrar menyokong kepimpinan Anwar.

Mereka ialah Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Suhaili Abdul Rahman (Labuan), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang) dan Zahari Kechik (Jeli).

Dengan sokongan lima Ahli Parlimen Bersatu, Anwar kini dijangka mempunyai 152 ahli parlimen di pihaknya, tetapi ia belum dapat dibuktikan sehingga pengundian blok dijalankan di Dewan Rakyat.

Dalam pada itu, laporan media mengatakan bahawa seorang individu dari parti Perikatan mendakwa sekurang-kurangnya lapan lagi ahli parlimen Bersatu dari Perak dan Kedah akan mengikut jejak langkah sama.

Tambah Mohd Redzuan, beliau menjelaskan bahawa salah satu daripada 17 parti komponen dalam kerajaan campuran, bersedia untuk meletakkan jawatan tidak lama lagi untuk menyokong PN.

"Walaupun kerajaan campuran mendapat sokongan seramai 154 ahli Parlimen, sokongan itu masih rapuh.

"Saya menggesa ahli Parlimen Perikatan untuk tidak membuat keputusan untuk bertukar pihak atau mereka akan menyesal apabila kita membentuk kerajaan tidak lama lagi," katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram