Suara wanita perlu didengar untuk cipta masa depan lebih saksama – Tengku Hassanal


  • Primer
  • Jumaat, 19 Mei 2023

Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah bertitah agar golongan wanita harus mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan reproduktif dan keperluan kesihatan. — Bernama

PEMANGKU Raja Pahang, Tengku Hassanal Ibrahim Alam Shah Al-Sultan Abdullah bertitah agar golongan wanita harus mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan reproduktif dan keperluan kesihatan mereka diambil kira dalam penyesuaian perubahan iklim.

Baginda bertitah, adalah penting untuk memastikan bahawa suara wanita didengar dan mereka perlu terlibat dalam semua peringkat membuat keputusan terutama dari peringkat perancangan hingga pelaksanaan.

"Wanita dipengaruhi secara tidak langsung dengan perubahan iklim tetapi pendapat mereka jarang disertakan dalam membuat keputusan, termasuk yang berkaitan dengan penyesuaian iklim dan mitigasi.

“Dengan menangani impak perubahan iklim khusus jantina, kita boleh mencipta masa depan yang lebih saksama dan mampan untuk semua,” titahnya dalam ucaptama pada Persidangan Kali Ke-30 Associated Country Women Of The World (ACWW) pada Jumaat.

Turut berangkat sama Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah serta Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden ACWW Magdie de Kock.

Pada majlis tersebut, baginda bertitah tentang alam sekitar, isu yang diperjuangkannya.

Titahnya lagi, peralihan kepada ekonomi mampan adalah kritikal, dan ekonomi mampan ialah ekonomi yang memenuhi keperluan masa kini tanpa menjejaskan keupayaan generasi akan datang untuk memenuhi keperluan mereka sendiri.

"Ia melibatkan peralihan daripada model ekonomi intensif sumber yang linear yang memacu perubahan iklim ke arah pekeliling, ekonomi penjanaan semula yang mengutamakan kemapanan, ekuiti sosial dan perlindungan alam sekitar," tambahnya.

Titah Tengku Hassanal lagi, Malaysia sangat mudah terkesan dengan perubahan iklim termasuk kenaikan paras laut, kekerapan cuaca melampau selain perubahan corak hujan.

“Impak ini boleh memberi kesan ketara kepada ekonomi negara terutama sektor pertanian dan pelancongan, namun belum terlambat untuk mengambil tindakan.

"Bagaimanapun, masih belum terlambat untuk mengambil tindakan amalan pengurusan sumber alam secara lestari perlu dilaksanakan segera dalam usaha untuk mengurangkan kesan perubahan iklim dan memelihara bumi untuk generasi akan datang,” titahnya.

Pemangku Raja juga menegaskan kepentingan penggunaan sumber air secara bertanggungjawab, sambil menambah bahawa kekurangan air menjadi masalah yang semakin ketara, yang menjejaskan lebih daripada 40 peratus penduduk global.

“Perubahan iklim memburukkan lagi masalah ini dengan mengubah corak hujan dan meningkatkan kekerapan dan keterukan kemarau.

“Untuk menangani isu ini, kita mesti melaksanakan amalan pengurusan air yang mampan seperti penuaian air hujan, cas semula air bawah tanah dan langkah kecekapan penggunaan air.

“Amalan ini boleh membantu untuk memulihara sumber air dan mengurangkan permintaan air tawar,” titahnya

ACWW ditubuhkan pada tahun 1929 untuk mengumpulkan wanita luar bandar dan organisasi mereka dari seluruh dunia.

Persidangan itu bertujuan membina rangkaian dan memupuk kerjasama yang lebih erat dalam kalangan wanita, dalam dan luar negara, selain berkongsi pengetahuan melalui sesi pleno dan lawatan pendidikan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram