Pengusaha hotel di Melaka syak ada kegiatan reviu palsu semata-mata mahu naikkan taraf bintang


  • Massa
  • Rabu, 10 Mei 2023

Semakan semula penarafan bintang hotel di Melaka bertujuan memastikan semua hotel di negeri itu dapat mengekalkan kualiti dan tahap kebersihan penginapan mereka.

PARA pengusaha hotel di Melaka sedia memberi kerjasama bagi menangani isu ulasan palsu yang dilakukan untuk menaikkan penarafan bintang sesebuah hotel.

Presiden Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Melaka, Khairulnizam Kasim tidak menafikan kemungkinan terdapat ulasan palsu yang dibuat secara dalam talian untuk menaikkan taraf bintang sesetengah hotel.

“MAH akan bekerjasama dengan pihak berkepentingan yang bertanggungjawab memberi sijil kepada hotel-hotel ini untuk mencegah sebarang percubaan untuk memalsukan ulasan dalam talian dan mendapatkan taraf lima bintang," katanya pada Selasa.

Sementara itu, Khairulnizam menjelaskan, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) melaksanakan senarai semak yang sangat ketat untuk penarafan hotel.

Ujarnya, senarai semak Motac akan melibatkan penilaian terhadap perkhidmatan, saiz bilik, waktu operasi, kesihatan dan keselamatan, kekemasan serta pelbagai kemudahan yang ditawarkan sebelum memberikan penarafan bintangnya.

"Dalam kalangan ahli MAH Melaka, enam hotel mempunyai penarafan lima bintang manakala 17 lagi adalah pertubuhan empat bintang. Ini diikuti dengan 28 operasi bertaraf tiga bintang dan lapan cawangan dua bintang.

"Anggotanya juga mematuhi jangkaan kualiti termasuk menyediakan tandas bersih dan kakitangan restoran yang bertauliah.

“Keutamaan kami adalah untuk memastikan ahli kami memberikan kualiti dan standard sesuai dengan penarafan bintang yang dimiliki. Kami mengalu-alukan langkah agensi berkaitan untuk mengaudit penarafan bintang hotel di sini,” tambahnya.

Pada 29 April lalu, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Warisan, Kesenian dan Kebudayaan Melaka, Datuk Abdul Razak Abdul Rahman berkata, kerajaan negeri dan agensi berkaitan akan mengkaji semula penarafan bintang hotel di negeri itu bagi memastikan perkhidmatan yang diberikan menepati jangkaan.

Katanya, ia bagi memastikan semua hotel di Melaka dapat mengekalkan kualiti dan tahap kebersihan penginapan mereka. The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan