Terima padah! 'Indera Mulia' dicekup hina Sultan Johor di media sosial


  • 112
  • Selasa, 25 Apr 2023

Suspek ditahan polis di sebuah rumah di Puchong, Selangor.

SEORANG lelaki disyaki membuat hantaran berbaur penghinaan terhadap Sultan Johor, Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar menerusi media sosial ditahan pada Isnin.

Setiausaha Polis Malaysia, Datuk Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, lelaki berusia 35 tahun itu ditahan di sebuah rumah di Puchong, Selangor dan polis turut merampas satu telefon bimbit serta sekeping kad sim.

"Lelaki itu dipercayai memuat naik hantaran berunsur penghinaan terhadap Sultan Johor menerusi akaun Facebook 'Indera Mulia' pada Khamis lepas,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Noorsiah berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana mendatangkan kebencian atau penghinaan terhadap mana-mana raja atau kerajaan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

"Permohonan reman terhadap suspek mengikut Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah akan dibuat pada Selasa di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur” katanya yang memaklumkan kes itu disiasat Unit Siasatan Jenayah Terkelas, Bahagian D5, Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Beliau menasihati orang ramai supaya tidak menyalahgunakan media sosial dengan mengeluarkan kenyataan yang mengundang kemarahan, menimbulkan rasa benci kepada agama, bangsa, kaum, raja dan seumpamanya yang boleh membawa kepada keadaan tidak harmoni dan menggugat perpaduan negara. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram