Agong, PM Anwar segak tunai solat sunat Aidilfitri di Masjid Negara


  • Primer
  • Sabtu, 22 Apr 2023

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim beramah mesra dengan orang ramai selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Negara.

YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah diiringi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkenan menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Negara, Kuala Lumpur pada Sabtu.

Sambutan Aidilfitri kali ini lebih bermakna buat Anwar yang juga Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) kerana ia merupakan solat pertama beliau selaku Perdana Menteri.

Solat sunat pimpinan Imam Besar Masjid Negara, Ehsan Mohd Hosni itu turut disertai anggota Jemaah Menteri serta Timbalan Menteri bersama pasangan dan orang awam.

Ini kali kedua Yang di-Pertuan Agong yang segak berbaju Melayu pucuk pisang itu menunaikan solat sunat Aidilfitri di luar dari Istana Negara.

Tahun lepas, Seri Paduka menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Wilayah Persekutuan setelah dua tahun baginda melakukannya di Istana Negara berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara.

Khutbah Aidilfitri bertajuk "Aidilfitri Lebih Bererti” dibacakan Ehsan, antaranya menyeru umat Islam agar memanfaatkan keberkatan Aidilfitri untuk memperbaiki hubungan persaudaraan sesama anggota masyarakat.

Selain itu, umat Islam turut diseru untuk menyemai perasaan saling menyayangi, menghormati antara satu sama lain, toleransi dan hidup dalam kesepaduan yang utuh bagi membangunkan negara secara holistik.

Sebelum berangkat pulang, Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah berkenan meluangkan masa beramah mesra dan bersalaman dengan jemaah.

Perdana Menteri turut meluangkan masa beramah mesra dan bersalaman dengan jemaah. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan