Malaysia terkesan, cuaca panas terik dijangka berterusan


  • Primer
  • Sabtu, 15 Apr 2023

Malaysia bakal merasai bahang dan jerebu kerana cuaca kering yang berterusan.

BEBERAPA negara jiran melaporkan peningkatan titik panas dan jerebu berikutan cuaca kering menyebabkan kebakaran meningkat.

Negeri di utara seperti Pulau Pinang, Kedah dan Perlis terjejas ekoran panas terik dan pencemaran tersebut.

Walaupun bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) bagi Pulau Pinang menunjukkan pencemaran udara sederhana di pulau dan tanah besar, jarak penglihatan tetap terjejas berikutan jerebu.

Di Balik Pulau pula mencatatkan IPU 69, George Town 78 dan Tanjung Bungah merekodkan tahap tidak sihat iaitu 118 pada Sabtu.

Tanah Besar pula menunjukkan bacaan antara 78 dan 83 di pelbagai lokasi dan meletakkannya di bawah kategori sederhana.

Di samping itu, bacaan IPU antara 0 dan 50 adalah baik, 51 hingga 100 adalah sederhana, 101 hingga 200 adalah tidak sihat, manakala 201 hingga 300 adalah sangat tidak sihat dan melebihi 301 dianggap berbahaya.

Pusat Meteorologi Khusus Asean (ASMC) melaporkan berlakunya jerebu merentas sempadan yang teruk di pelbagai negara antaranya Myanmar, Thailand dan Laos.

Amaran Tahap 3 di sub-rantau Mekong menunjukkan terdapat aktiviti titik panas yang ketara dan berterusan dengan jerebu asap sederhana hingga tebal yang merebak selama lebih dua hari berturut-turut.

Sub-rantau Mekong terdiri daripada Kemboja, Laos, Myanmar, Thailand dan Vietnam, manakala Malaysia bakal merasai bahang dan jerebu kerana cuaca kering yang berterusan.

Keadaan kering semasa dijangka berterusan dalam beberapa hari akan datang dengan angin lazim diramalkan bertiup dari timur laut.

Aktiviti titik panas dan asap jerebu di sub-rantau Mekong telah meningkat sejak bermulanya musim kemarau Asena utara pada Disember 2022.

Walaupun hujan hampir melebihi paras biasa diramalkan untuk sub-rantau Mekong dalam beberapa bulan akan datang, tempoh kering yang berpanjangan masih dijangka dan keadaan titik panas dan asap jerebu berkemungkinan kekal tinggi sehingga akhir musim kemarau pada Mei 2023. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan