Laporan nahas pesawat 'Double Six' di Sabah akan didedah — Anwar


  • Primer
  • Rabu, 05 Apr 2023

Anwar Ibrahim berkata, laporan penuh mengenai nahas pesawat 'Double Six' di Sabah pada 1976 akan didedahkan. — Bernama

LAPORAN akhir mengenai nahas pesawat 'Double Six' di Sabah pada 1976 akan didedahkan, umum Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri itu berkata, laporan penuh tersebut akan dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan pada minggu hadapan.

Beliau berkata, Kabinet telah memutuskan perkara itu demi kepentingan keluarga mangsa dan rakyat Sabah.

“Mengambil kira sentimen dan sensitiviti rakyat khususnya di Sabah berhubung insiden yang berlaku pada 47 tahun lalu, Jemaah Menteri telah memutuskan untuk mendedahkan laporan akhir nahas udara itu,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet pada Rabu.

Laporan siasatan mengenai nahas pesawat 'Double Six', salah satu detik paling gelap dalam sejarah Sabah yang telah disembunyikan sejak 47 tahun lalu.

Nahas itu telah mengorbankan 11 orang, termasuk ketua menteri Sabah ketika itu Tun Fuad Stephens, menteri negeri Datuk Salleh Sulong, Datuk Peter Mojuntin dan Chong Thien Vun.

Mereka dalam penerbangan dari Labuan apabila pesawat itu terhempas di Sembulan ketika menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, Sabah.

Antara lain yang turut terkorban ialah Pembantu Menteri Darius Binion, setiausaha tetap Kementerian Kewangan Sabah, Datuk Wahid Peter Andau, Isak Atan setiausaha peribadi Tengku Razaleigh Hamzah, yang ketika itu merupakan Menteri Kewangan, Kpl Said Mohammad (pengawal peribadi kepada Fuad), juruterbang Kapten Gandhi Nathan dan anak sulung Fuad Johari Stephens. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram