Intai, menghendap atau skodeng? Penggunaan Bahasa Inggeris punca MP Besut digantung


  • Massa
  • Rabu, 29 Mac 2023

Penggunaan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di Dewan Rakyat menjadi topik hangat diperkatakan. — Awani

SATU pertikaian hangat berhubung penggunaan Bahasa Inggeris (BI) menyaksikan seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional dari Terengganu digantung daripada Dewan Rakyat oleh Timbalan Speaker Datuk Ramli Mohd Nor.

Ramli berkata, Ahli Parlimen Besut, Che Mohamad Zulkifly Jusoh dilarang memasuki Parlimen selama tiga hari.

"Sila jalankan tugas anda," kata Ramli yang mengarahkan Che Mohamad untuk diiring keluar dari Parlimen bermula pada Rabu.

"Keputusan itu dibuat selepas tiga kali amaran diberikan," tambah Ramli.

Perkara itu tercetus apabila isu dibangkitkan Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk Seri Takiyuddin Hassan yang mengatakan salinan rang undang-undang yang diedarkan di Parlimen tidak konsisten dalam penggunaan BI dan Bahasa Malaysia (BM).

Takiyuddin berkata, Rang Undang-undang Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak (Pindaan) dan Akta Saksi Kanak-Kanak menggunakan BM dan terdapat terjemahan dalam BI.

Tetapi, Takiyuddin berkata, Akta Kanun Keseksaan (Pindaan) 2022 dan Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2022, dalam kertas rang undang-undang yang diedarkan di Parlimen, adalah dalam BI.

“Apa itu 'mengintai'? Tiada sebarang terjemahan.

“Intai, menghendap atau skodeng, yang mana satu?” soal Takiyuddin.

Takiyuddin berkata, penggunaan bahasa di Parlimen adalah soal kepentingan umum, memandangkan persidangan Dewan Rakyat yang disiarkan secara langsung selain disaksikan oleh rakyat Malaysia di seluruh negara.

Takiyuddin kemudian merujuk kepada Peraturan Mesyuarat 8, yang menyatakan bahawa bahasa rasmi dalam persidangan hendaklah menggunakan bahasa BM, tetapi Speaker yang mempengerusikan sesi itu boleh membenarkan penggunaan BI.

Ramli kemudian berkata, jika BM digunakan sepenuhnya semasa persidangan Parlimen, ia memerlukan pindaan Perlembagaan dengan mendapat sokongan dua pertiga atau 148 ahli Parlimen.

“Saya harap Besut akan faham apa yang saya cuba sampaikan,” kata Ramli.

Bagaimanapun, Che Mohamad tidak berpuas hati dan berkata, beliau cuba membincangkan isu itu di Dewan Rakyat.

“Saya rasa Speaker dan yang lain tidak faham saya,” kata Che Mohamad.

“Besut hanya menghina Speaker. Kurang ajar,” kata Mohd Sany Hamzan yang juga Ahli Parlimen Hulu Langat.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Perundangan dan Reformasi Institusi, Ramkarpal Singh berkata, amalan sama turut dilakukan Takiyuddin sebagai bekas menteri undang-undang dan Datuk Mas Ermieyati Samsudin, yang merupakan bekas timbalan menteri.

“Takiyuddin tahu bahawa teks kuasa Kanun Keseksaan dan Kanun Acara Jenayah adalah dalam bahasa Inggeris.

"Dia tahu perkara ini kerana dia seorang peguam," kata Ramkarpal. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram