Kakitangan IPT rugi RM500,000 diperdaya sindiket 'love scam' di Terengganu


Seorang kakitangan wanita sebuah institusi pengajian tinggi mengalami kerugian RM500,000 akibat diperdaya sindiket 'loVe scam'. — Gambar hiasan

SEORANG kakitangan wanita sebuah institusi pengajian tinggi di Kuala Terengganu, Terengganu mendakwa kerugian RM500,000 akibat terpedaya dengan sindiket 'love scam' atau penipuan cinta.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Mohd Din berkata, kejadian bermula pada Julai 2020 selepas mangsa berkenalan dengan seorang lelaki warga asing menerusi laman sesawang mencari jodoh.

Beliau berkata sejak itu, suspek sering kali meminta wang daripada mangsa atas pelbagai alasan termasuk untuk meminjam dan sebagai tanda kasih sayang.

"Sepanjang perkenalan mereka dari 2020 hingga 2023, mangsa telah melakukan 22 pindahan wang ke akaun yang berbeza-beza sehingga mencapai jumlah RM500,000.

"Suspek juga mengarahkan mangsa supaya membuang segala bukti seperti resit pindahan wang ke akaun yang diberikan," katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Abdul Rahim berkata, disebabkan rasa sayang dan percaya, mangsa menurut semua arahan suspek tanpa curiga dan memikirkan akibatnya di kemudian hari.

Menurut beliau, mangsa hanya menyedari dirinya ditipu selepas dimaklumkan rakannya bahawa lelaki yang juga buah hatinya itu bukanlah individu yang sering berhubung dengannya selama ini.

"Mangsa membuat laporan polis pada Ahad lepas selepas kehilangan wang simpanan dan wang pinjaman peribadi berjumlah setengah juta," katanya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dengan segala taktik penipuan oleh penjenayah yang telah memperdaya ramai mangsa. — Majoriti

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan