Hukuman mati mandatori dimansuh, lebih 1,300 bakal bebas tali gantung


  • Primer
  • Selasa, 28 Mac 2023

Hukuman mati mandatori akhirnya dimansuhkan di negara ini. — Gambar hiasan

LEBIH 1,300 individu yang dijatuhkan hukuman mati telah diberikan peluang untuk melepaskan diri dari hukuman gantung.

Mereka mempunyai tempoh masa 90 hari untuk mendapatkan semakan semula hukuman dari Mahkamah Persekutuan sebaik hukuman mati mandatori akhirnya dimansuhkan di negara ini.

Proses menamatkan hukuman mati mandatori bermula pada Isnin dengan pembentangan Rang Undang-Undang Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 dan Semakan Hukuman Mati dan Penjara Seumur Hidup Bidang Kuasa Sementara Mahkamah Persekutuan 2023 di Parlimen.

Rang undang-undang itu dibentangkan oleh Datuk Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab dalam reformasi undang-undang dan institusi.

Rang undang-undang akan dibahaskan pada mesyuarat berkenaan dan harus diluluskan sebelum 4 April, apabila mesyuarat berakhir.

“Pemansuhan hukuman mati mandatori bertujuan untuk menghargai kesucian hidup setiap individu di samping memastikan keadilan dan kesaksamaan untuk semua,” kata Azalina dalam satu kenyataan.

“Ini termasuk mangsa yang dibunuh dan pengedaran dadah, serta keluarga mangsa.

"Dasar di bawah Akta ini akan menjadi jalan tengah untuk memastikan keadilan dipelihara untuk semua pihak," katanya.

Di bawah undang-undang yang dicadangkan, mereka yang dihukum mati perlu memfailkan permohonan untuk semakan semula hukuman dalam tempoh 90 hari selepas undang-undang baharu berkuat kuasa.

Banduan yang dijatuhi hukuman mati hanya akan dibenarkan membuat permohonan sekali sahaja, dengan Mahkamah Persekutuan diberi kuasa untuk melanjutkan tempoh masa selama 90 hari.

Azalina berkata, kedua-dua undang-undang yang dicadangkan itu akan bertindak secara retrospektif dan membenarkan mahkamah menyemak semula hukuman terhadap 840 banduan hukuman mati dan 25 lagi yang gagal dalam rayuan pengampunan kepada Lembaga Pengampunan.

“Seramai 476 banduan hukuman mati yang masih belum menghabiskan proses rayuan mereka di mahkamah juga akan dilindungi undang-undang,” tambahnya.

Beliau juga berkata, mahkamah akan diberikan kuasa untuk menyemak semula kes di mana individu yang disabitkan telah dijatuhi hukuman atau sedang menjalani hukuman penjara.

Hukuman mereka akan dikurangkan kepada penjara seumur hidup, iaitu antara 30 dan 40 tahun.

Sementara itu, seramai 47 banduan sedang menjalani hukuman penjara seumur hidup, manakala 70 individu lagi ditahan sampai mati selepas hukuman itu diringankan.

Percubaan sebelum ini untuk memansuhkan hukuman mati mandatori tidak berjaya, walaupun moratorium hukuman gantung telah dilaksanakan sejak 2018.

Dengan undang-undang yang dicadangkan, Mahkamah Persekutuan boleh menyemak semula hukuman mati dan menggantikannya dengan penjara seumur hidup antara 30 hingga 40 tahun dan enam hingga 12 sebatan, bergantung kepada jenayah.

Terdapat 11 kesalahan yang kini membawa hukuman mati mandatori. Ia akan diganti dalam kebanyakan kes dengan hukuman penjara seumur hidup dan tidak lebih daripada 12 sebatan rotan.

Bagaimanapun, hukuman mati masih boleh dilaksanakan mengikut budi bicara mahkamah.

Antara kesalahan yang terlibat ialah pembunuhan, perbuatan pengganas dan penculikan.

Undang-undang yang dicadangkan itu juga menghapuskan hukuman mati di bawah Seksyen 3 dan 3A Akta Senjata Api 1971 di mana tiada kematian berlaku.

Azalina berkata, satu-satunya pindaan yang dibuat kepada Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya adalah untuk mengurangkan bilangan sebatan rotan daripada minimum 15 kepada 12 sebatan.

Bagaimanapun, mahkamah masih mempunyai budi bicara bagi memutuskan untuk mengenakan hukuman penjara seumur hidup dan bukannya mati kerana kesalahan mengedar dadah. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram