Masalah air dugaan penduduk Tuaran, Menggatal dan Penampang jalani ibadah puasa


  • Massa
  • Sabtu, 25 Mac 2023

Beberapa daerah di Sabah berhadapan dengan krisis air di bulan Ramadan. — Gambar hiasan

BULAN Ramadan merupakan detik yang dinantikan oleh seluruh umat Islam di dunia bagi menyahut seruan yang dituntut dalam rukum Islam ketiga itu.

Namun, bagi penduduk di Tuaran, Menggatal dan Penampang, Sabah, tahap kesabaran mereka sememangnya teruji apabila terpaksa berbuka puasa dengan air botol dan tidak mandi susulan gangguan air yang berterusan di kawasan tersebut.

Masyarakat di sini terpaksa membeli air botol untuk memasak dan membersihkan diri yang secara tidak langsung menyebabkan kos perbelanjaan meningkat dan pelbagai kesulitan dihadapi. Malah lebih menyedihkan, air botol dikatakan semakin sukar untuk didapatkan.

Mariah Doksil, 39, dari Kampung Rugading Tuaran berkata, dia hanya ada satu karton air botol sahaja pada Khamis.

“Kami hanya boleh memasak nasi, sardin dalam tin, sambal dan kacang panjang dengan ikan bilis goreng untuk berbuka puasa pada hari pertama kerana tiada bekalan air,” katanya.

Dia dan suaminya terpaksa memandikan tiga anak lelakinya yang berusia sembilan, enam dan empat tahun dengan menggunakan air botol.

"Bekalan air mula stabil pada tengah malam, namun terputus semula sebelum bersahur.

"Kami berjaya menyimpan bekalan air untuk hari ini," katanya.

Beliau berharap, pihak berkuasa dapat menyelesaikan masalah tersebut dengan cepat, lebih-lebih lagi di bulan puasa.

"Kami juga telah mengalami gangguan kuasa elektrik," katanya.

Linah Osmon, dari Kimoligan di Penampang, berkata, gangguan air itu telah berlaku selama empat hari.

“Seseorang, tolong buat sesuatu. Setiap kali kami menghubungi Jabatan Air Sabah, tiada siapa yang menjawab. Apabila kami pergi ke pejabat mereka, mereka hanya meminta kami untuk menunggu.

“Bagaimana kami nak teruskan kehidupan begini? Kami perlu menjaga keperluan anak-anak dan membuat persiapan untuk berbuka puasa dan lain-lain,” katanya.

Menteri Kewangan Negeri, Datuk Masidi Manjun menggesa agensi yang bertanggungjawab ke atas infrastruktur dan kerja-kerja untuk bertindak segera, seperti yang akan dilakukan oleh sektor swasta.

“Penyelenggaraan jalan raya, naik taraf dan bekalan air mesti diutamakan,” katanya pada Jumaat selepas menerima kunjungan hormat Menteri Kerja Raya Sabah, Datuk Shahelmey Yahya di pejabatnya di Menara Kinabalu, Sabah.

Pada 17 Mac, Shahelmey berkata, Sabah menghadapi kekurangan bekalan air yang teruk, terutama di utara Kota Kinabalu.

“Secara keseluruhannya, di pantai barat, Kota Kinabalu, Putatan, Penampang, Papar, dan Tuaran kini menghadapi kekurangan air sebanyak 116 juta liter sehari,” katanya.

Beliau berkata, pembinaan sumber air dan loji rawatan baharu akan mengambil masa sekurang-kurangnya tiga tahun, atau dalam kes loji kecil, sekurang-kurangnya 12 bulan, jika dana tersedia.

Shahelmey berkata, langkah mitigasi sedang diambil bagi menjangkakan siapnya kerja-kerja rawatan air Telibong II Fasa II dengan kapasiti 80 juta liter sehari.

Ini termasuk catuan air dan pengagihan air oleh kapal tangki.

Jabatan Air Sabah juga sedang mempertimbangkan loji rawatan air kecil di kawasan yang mempunyai pembekal air bebas, seperti Putatan.

Bagaimanapun, ini bukan penyelesaian yang ideal dan boleh menelan kos dalam jangka panjang, katanya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram