YB berhak terima pencen berganda — Armizan


  • Primer
  • Selasa, 14 Mac 2023

Datuk Armizan Mohd Ali ketika mengulas soal pencen Ahli Parlimen di Dewan Rakyat pada Selasa. — Bernama

SEORANG wakil rakyat berhak untuk menerima pencen berganda, kata Datuk Armizan Mohd Ali.

“Seseorang individu itu boleh menerima pelbagai pencen bergantung kepada perkhidmatan mereka di bawah Akta, ordinan atau enakmen yang berbeza.

“Sebagai contoh, seseorang yang pernah berkhidmat sebagai wakil rakyat negeri akan menerima pencen di bawah ordinan atau enakmen negeri dan pada masa yang sama, boleh menerima pencen sebagai ahli Parlimen jika layak di bawah Akta Ahli Parlimen (Saraan) 1980," kata Menteri Jabatan Perdana Menteri (Sabah & Sarawak) itu di Dewan Rakyat pada Selasa.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman terlebih dahulu bertanya sama ada kerajaan akan mengkaji semula skim pencen wakil rakyat yang menerima pencen berganda sebagai cara untuk menjimatkan wang kerajaan.

Pada September 2021, Saddiq mengeluh bahawa tawaran penerimaan pencen berganda berjumlah lebih RM100,000 sebulan dan lebih RM1 juta sebagai ganjaran telah menyebabkan beberapa ahli parlimen kanan tidak mahu bersara.

Saddiq mencadangkan penubuhan jawatan kuasa khas untuk membincangkan isu berkaitan pencen berganda dan elaun yang diterima oleh beberapa penggubal undang-undang yang telah lama berkhidmat.

Beliau membangkitkan isu itu sebelum ini ketika membahaskan pembentangan Rancangan Malaysia Ke-12 di Dewan Rakyat.

Seorang ahli parlimen diberi gaji bulanan RM16,000 tidak termasuk faedah dan elaun manakala gaji bulanan wakil rakyat negeri adalah antara RM11,000 dan RM15,000, bergantung kepada negeri.

Sementara itu, Armizan yang bertanggungjawab di Sarawak, Sabah dan majlis-majlis khas, menyatakan bahawa ahli Parlimen yang dipilih sebagai Yang di Pertua Dewan Rakyat hanya akan menerima satu pencen.

Katanya, pencen Yang di Pertua Dewan Rakyat akan dikira hanya berdasarkan pengiraan elaun yang diberikan kepada jawatan tersebut. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram