Tarik balik gelaran 'Tan Sri' Hadi Awang — Pemuda Amanah


Gelaran Tan Sri Abdul Hadi Awang akan dilucutkan atas dakwaan tidak menghormati Raja. — The Star

KETUA Pemuda Parti Amanah Negara (Amanah) menggesa Yang di-Pertuan Agong melucutkan gelaran Tan Sri Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang.

Berucap selepas menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Naib Ketua Pemuda Amanah, Abbas Salimmi Adzmi berkata, Abdul Hadi telah menunjukkan sikap tidak mengendahkan titah Raja secara terang-terangan.

Mengulas lanjut hal itu kepada media di luar Istana Negara pada Rabu, baginda berkata bahawa, darjah kebesaran baginda adalah untuk membantu kerajaan dan berusaha ke arah pemulihan ekonomi.

"Agong telah bertitah perkara ini dalam pelbagai majlis termasuk ketika kerajaan dibentuk dan pada permulaan sidang Parlimen baru-baru ini," kata Abbas Salimmi.

Tambahnya, keperluan untuk melucutkan gelaran Tan Sri Abdul Hadi adalah sebagai salah satu bentuk hukuman kerana tidak menghormati Raja dan Majlis Raja-raja.

“Bagi kami, tindakan Abdul Hadi itu menghina Agong,” katanya sambil menambah sebagai ahli politik kanan, Abdul Hadi harus bekerjasama membina dan memulihkan negara untuk rakyat dan tidak gila kuasa dengan cuba menjatuhkan kerajaan.

Beliau berkata, apa yang lebih menghina Agong ialah kenyataan Abdul Hadi bahawa tiada siapa boleh menghalang pertukaran kerajaan.

"Ini tidak boleh diterima kerana Agong telah berkali-kali menyatakan kepada semua ahli politik untuk menumpukan perhatian kepada pembangunan negara. Abdul Hadi tidak layak untuk memegang gelaran ini," katanya.

Turut bersama beliau ialah Ketua Pemuda Amanah Wilayah Persekutuan, Asma Alif Abdul Adam dan Pengarah Mobilisasi Pemuda Amanah, Ramadhan Lotfi. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan