Sebak lihat ayah mati kena rempuh, diseret 20m angkara suruh perlahankan muzik kuat di Melaka


  • 112
  • Rabu, 01 Mac 2023

Seorang lelaki dirempuh dua individu selepas meminta suspek mengecilkan bunyi pembesar suara keretanya di Melaka. — Gambar hiasan/Bernama

SEORANG pemuda berusia 57 tahun maut dirempuh dua lelaki selepas meminta seorang daripada individu terbabit mengecilkan bunyi pembesar suara keretanya.

Anak mangsa yang enggan identitinya didedahkan, menjelaskan bahawa bapanya telah bersemuka dengan dua lelaki tersebut kerana memainkan muzik dengan kuat di dalam kenderaan mereka kira-kira pukul 2.45 pagi Isnin.

"Saya percaya kedua-dua lelaki itu dalam keadaan mabuk ketika kejadian," katanya.

Mangsa difahamkan terlebih dahulu meminta kedua-dua suspek untuk berhenti memainkan muzik kuat di tempat letak kereta yang terletak di belakang Plaza Malim, Melaka.

Menurutnya anak mangsa, muzik kuat itu telah mengganggu ketenteraman keluarganya yang tinggal di sebuah kampung di Jalan Pokok Mangga, Melaka bersebelahan tempat letak kereta tersebut.

“Kedua-dua individu terbabit kemudiannya meninggalkan kawasan berkenaan sebelum terus memainkan muzik dengan kuat dan meletakkan kenderaan mereka di tempat yang sama,” katanya.

Susulan itu, dia dan mendiang bapanya pergi semula ke ruangan parkir tersebut dan memberitahu kedua-dua suspek supaya tidak membuat gangguan pada waktu pagi.

Tersentak dengan teguran itu, kedua-dua lelaki berkenaan kemudiannya bertindak merempuh kenderaan mangsa sebelum mereka berjaya menyelamatkan diri apabila menyerbu masuk ke sebuah restoran.

“Bapa saya kemudiannya dirempuh dan diseret sejauh 20 meter yang menyebabkan dia cedera parah,” jelasnya.

Ujarnya lagi, dia terus menghubungi pihak ambulans sebaik melihat kecederaan dialami bapanya dan suspek berjaya melarikan diri dari lokasi kejadian.

“Bapa saya meninggal dunia akibat kecederaan sekitar pukul 2 petang pada Selasa di Hospital Melaka,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Christopher Patit berkata, polis telah menahan seorang warga asing berusia 28 tahun bagi membantu siasatan selain turut memburu seorang lagi suspek berusia 27 tahun.

Beliau menggesa orang ramai supaya tidak membuat spekulasi mengenai kejadian tersebut sehingga polis menyelesaikan siasatan menyeluruh. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan