Nafkah tak cukup, bekas isteri SM Faisal terpaksa jual makanan tampung belanja


Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret, Kuala Lumpur bahawa beliau terpaksa bekerja sambilan sebagai penjual makanan. — Awani

BEKAS isteri Datuk SM Faisal SM Nasimuddin Kamal, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret, Kuala Lumpur pada Khamis bahawa beliau terpaksa bekerja sambilan sebagai penjual makanan serta melakukan kerja-kerja dekorasi rumah bagi menanggung perbelanjaan anak-anaknya selepas bergelar ibu tunggal.

Emilia Hanafi, 43, berkata beliau memilih untuk bekerja sambilan kerana perlu menguruskan persekolahan tiga anak lelakinya yang berumur 17, 12 dan 10 tahun, termasuk menghantar dan mengambil mereka dari sekolah.

"Saya menanggung anak-anak dengan menjual makanan yang dimasak dari rumah," katanya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Nur Aishah Ahmad Zakiuddin pada perbicaraan kes SM Faisal yang didakwa sengaja mendatangkan kecederaan terhadap Emilia.

Saksi pendakwaan ketujuh itu berkata, pekerjaan sambilan itu dilakukan untuk menanggung keluarga termasuk tiga anak lelakinya kerana nafkah interim RM2,000 yang diterima bagi setiap anaknya adalah tidak mencukupi.

"Buat masa ini, saya bersama tiga anak menumpang di rumah ibu bapa saya," katanya dalam nada sebak.

Emilia memberi keterangan selepas mahkamah membenarkan permohonan peguam Datuk Akberdin Abdul Kader yang mewakili SM Faisal untuk Emilia dipanggil memberi keterangan walaupun pihak pendakwaan membantah permohonan itu.

Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria bagaimanapun memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya akan memfailkan permohonan semakan undang-undang terhadap perintah mahkamah itu supaya Emilia memberi keterangan pada Khamis.

Sepatutnya, saksi pendakwaan keenam, Elisa Nani iaitu adik perempuan Emilia disoal balas oleh peguam, namun Akberdin memohon supaya Emilia dipanggil untuk memberi keterangan terlebih dahulu kerana beliau saksi penting pendakwaan.

Terdahulu, SM Faisal, 43, didakwa mencederakan Emilia, 43, di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas, Brickfields, Kuala Lumpur antara 12.30 tengah hari dan 4.30 petang pada 22 November 2015.

Pertuduhan mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 326A kanun sama yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Majistret Nadia Othman bersambung 28 Februari ini. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram