Lesen jurulatih lempang 2 pemain bola tampar dibatal — Hannah Yeoh


  • Primer
  • Khamis, 12 Jan 2023

Tangkap layar video yang memaparkan insiden seorang jurulatih bola tampar melempang dua pemainnya yang tular di media sosial. — Facebook

JURULATIH bola tampar yang tular kerana menampar pemainnya baru-baru ini tidak dibenarkan untuk melatih pelajar di sekolah.

Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata, Persatuan Bola Tampar Malaysia (Mava) juga telah membatalkan lesen jurulatih berkenaan.

Yeoh dan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek membuat pengumuman itu pada sidang media selepas Mava membatalkan lesen jurulatih itu melalui jawatankuasa undang-undang dan tatatertibnya.

Yeoh berkata, sebagai langkah awal, jurulatih sukan yang juga seorang guru itu tidak lagi dibenarkan menjadi jurulatih sukan termasuk menjadi jurulatih kepada pelajar sekolah.

Jurulatih itu memegang Sijil Kejurulatihan Bola Tampar (Khusus Sukan) Tahap 1 yang disediakan oleh Mava.

Beliau masih belum memohon lesen kejurulatihan yang disediakan oleh Skim Perlesenan Kejurulatihan Kebangsaan (SLKK) dan Skim Persijilan Kejurulatihan Kebangsaan (SPKK) seperti yang dipersetujui oleh Akademi Kejurulatihan Kebangsaan (AKK), Institut Sukan Negara dengan persatuan sukan negara lain.

Menjawab pembatalan kelayakan jurulatih itu, Yeoh dan Fadhlina Sidek menegaskan bahawa tidak akan ada kompromi dalam memastikan keselamatan dan kesejahteraan atlet, khususnya generasi muda kerana sebarang unsur bahaya kepada mereka boleh menjejaskan masa depan mereka.

Yeoh berkata, Majlis Sukan Negara dan Mava sebulat suara memutuskan bahawa jurulatih itu perlu ditarik balik kelayakannya.

"Insiden itu membuktikan keperluan kepada semua jurulatih di sekolah untuk menjadi sebahagian daripada SLKK dan SPKK,” katanya.

Jelasnya, Kementerian Pendidikan akan bekerjasama dengan Institut Sukan Negara untuk melengkapkan jurulatih di sekolah dengan pensijilan yang diperlukan.

"Ini bagi memastikan persekitaran yang selamat, sihat, saling menghormati, dan bebas daripada sebarang bentuk gangguan dan penderaan," katanya.

Terdahulu, tular video yang menunjukkan seorang jurulatih bola tampar menampar dua pemainnya semasa waktu rehat permainan selepas mereka melepaskan mata kepada lawan.

Insiden itu berlaku semasa Kejohanan Bola Tampar Remaja Bawah 14 Tahun B-14 2022 dalam kategori perempuan berakhir pada 16 Dis 2022.

Jurulatih itu dilantik mengetuai pasukan semasa Kejohanan Bola Tampar Remaja Bawah 14 Tahun oleh Persatuan Bola Tampar Melaka.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan Melaka, VP Shanmugam berkata, ibu bapa kedua-dua remaja itu telah menerima permohonan maaf daripada jurulatih itu. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram