Jika saya ada isu dengan KJ, dia takkan tercalon PRU15 — Ahmad Zahid


  • Politik
  • Isnin, 14 Nov 2022

Ahmad Zahid (kiri) menegaskan dia tidak mempunyai masalah dengan Khairy.

PRESIDEN Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan dia tidak mempunyai sebarang masalah dengan calon Barisan Nasional di Parlimen Sungai Buloh, Khairy Jamaluddin.

Sebelum ini, Khairy mengeluarkan kenyataan bahawa parti Umno 'memerlukan udara segar'.

"Sepatutnya Khairy yang menjelaskan maksudnya itu.

"Saya tidak ada sebarang persengketaan dengannya. Jika saya ada, saya tidak akan menyenaraikannya sebagai calon kami (untuk PRU15)," katanya.

Pada Sabtu lalu, Khairy berkata, Umno perlu menunjukkan bahawa ia sedang berubah dengan pemimpin baharu diketuai oleh calon Barisan Nasional selaku Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid yang akan mempertahankan kerusi di Parlimen Bagan Datuk berkata, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyimpan dendam terhadapnya sejak beliau menewaskan Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik untuk menjadi ketua Pemuda Umno pada 1996.

"Dr Mahathir mahu Abdul Rahim menang. Pada masa itu, saya hanya ahli Parlimen Bagan Datuk biasa tetapi saya mengalahkan calon terkenal lain.

"Sejak itu, dia menyimpan dendam terhadap saya.

"Dia malah menyuruh saya ditangkap di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) apabila saya bercakap mengenai nepotisme dan kronisme," dakwanya.

Ahmad Zahid mendakwa ini akhirnya membawa kepada kes mahkamah melibatkan Yayasan Akalbudi. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan