Penyanyi rap terkenal Afrika Selatan mati ditembak


  • Benua
  • Ahad, 12 Feb 2023

Penyanyi rap terkenal Afrika Selatan ditembak mati pada Sabtu. — Agensi

SEORANG penyanyi rap terkemuka Afrika Selatan dikenali sebagai AKA ditembak mati di bandar pantai Durban, Afrika Selatan bersama seorang rakannya pada Sabtu.

Kiernan Forbes terbunuh bersama rakan karibnya yang merupakan seorang chef dan usahawan Tebello 'Tibz' Motsoane ketika mereka berjalan menuju ke kereta selepas pulang dari sebuah restoran.

Motif pembunuhan masih dalam siasatan polis.

Ibu bapanya, Tony dan Lynn Forbes dalam satu kenyataan di laman Twitter peribadi mereka, meluahkan rasa sedih berhubung kematian anaknya.

"Dengan rasa sedih yang teramat kami memaklumkan pemergian anak kami yang tercinta.

"Anak kami disayangi dan dia memberi kasih sayang sebagai balasan," katanya di Twitter.

Lelaki berusia 35 tahun itu memulakan kerjaya muziknya sebagai sebahagian daripada kumpulan rap Entity sebelum melancarkan album solonya.

Forbes memenangi beberapa anugerah di Afrika Selatan dan telah dicalonkan beberapa kali untuk Anugerah Televisyen Hiburan Hitam (BET) di Amerika Syarikat, serta pernah dicalonkan untuk Anugerah Muzik Eropah MTV.

Forbes sepatutnya membuat persembahan di sebuah kelab pada malam Jumaat, menurut Datuk Bandar Durban, Mxolisi Kaunda.

Beberapa jam sebelum kematiannya, Forbes memuat naik di Twitter mengenai albumnya yang akan datang berjudul 'Mass Country' yang bakal dilancarkan pada akhir bulan Februari.

Beauty Dlulane, yang mengetuai jawatankuasa parlimen mengenai seni dan budaya, mengutuk pembunuhan itu.

Dia meminta pihak berkuasa untuk melindungi rakyat Afrika Selatan daripada bencana sedemikian yang kelihatan seperti pembunuhan terancang dan balas dendam di mana artis dan DJ menjadi sasaran.

Pada November lalu, bintang sub-genre muzik Amapiano, Oupa Sefoka yang dikenali sebagai DJ Sumbody terbunuh bersama pengawal peribadinya dalam satu penggambaran di Johannesburg.

Keganasan senjata api di Afrika Selatan sebelum ini turut membunuh salah seorang artis antarabangsa yang paling disayangi di Afrika.

Pada tahun 2007, penyanyi reggae Lucky Dube sedang menghantar anaknya di rumah saudara ketika ditembak lelaki bersenjata dari jarak dekat.

Gun Free South Africa, sebuah badan NGO yang berusaha mengurangkan keganasan senjata api menganggarkan kira-kira 30 orang dibunuh di negara terbabit menggunakan senjata api setiap hari. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram