Ia bukan permainan sebenar JDT — Esteban Solari


  • Podium
  • Khamis, 30 Nov 2023

Sebahagian sesi latihan skuad Harimau Selatan di negara Matahari Terbit sebelum kembali ke tanah air. — Instagram/Officialjohor

JOHOR Darul Takzim (JDT) gagal membawa pulang sebarang mata ke tanah air selepas tewas di tangan Kawasaki Frontale dalam aksi Kumpulan I Liga Juara-Juara AFC (ACL) pada Selasa.

Pasukan gergasi tanah air itu tidak berdaya untuk menahan asakan tuan rumah sekali gus tewas 0-5 dalam aksi tersebut.

Dalam pada itu, Ketua Jurulatih JDT, Esteban Solari mengakui bahawa mereka mengalami kesukaran untuk mengimbangi kekuatan kelab Jepun itu.

Meskipun berjaya menewaskan Kawasaki Frontale di laman sendiri pada 19 September lalu, JDT bagaimanapun gagal meningkatkan prestasi dalam pertembungan penting itu.

WhatsApp Image 2023-11-30 at 12.19.14

Penyerang JDT, Bergson da Silva mengalami kesukaran untuk mencetak jaringan ketika bertemu kelab Jepun itu. — Instagram/Officialjohor

Kekalahan itu sekali gus menyaksikan impian Harimau Selatan mengulangi pencapaian musim lalu layak ke pusingan 16 terakhir berkecai.

Solari berkata, persembahan yang ditampilkan oleh anak-anak buahnya tidak seperti yang dirancang dan menerima hakikat skuad kendalian Toru Oniki berada dalam kelas tersendiri.

“Ia adalah malam yang sukar bagi kami. Kami tidak bermain permainan yang kami mahu dan itu bermakna kami terkeluar daripada persaingan walaupun kami mempunyai satu lagi perlawanan

“Kami mempunyai keyakinan untuk memasuki saingan seterusnya tetapi kami tidak bernasib baik. Persembahan ini bukan yang kami mahukan dan kehilangannya," katanya.

Selepas ini, JDT akan menerima kunjungan daripada BG Pathum United bagi melengkapkan jadual perlawanan akhir Kumpulan I Piala ACL di Stadium Sultan Ibrahim (SSI) pada 12 Disember nanti. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram