Kalau tak buat aduan, tak selesailah masalah — Safee Sali


  • Podium
  • Jumaat, 03 Nov 2023

Presiden FAM, Safee Sali menyarankan agar pemain bola sepak Malaysia tidak takut untuk membuat aduan berkenaan hak mereka.. — Stadium Astro

PEMAIN dihukum jika membuat aduan menjadi situasi yang tidak sepatutnya berlaku, tapi itulah senario bola sepak Malaysia ketika ini.

Terdapat pemain yang cuba menuntut hak mereka tetapi dikenakan tindakan termasuklah ditamatkan kontrak tanpa sebarang sebab.

Presiden Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM), Safee Sali kesal dengan situasi itu walaupun pada dasarnya pemain mempunyai hak berbuat demikian.

"Memang aduan itu ada dari banyak pasukan. Saya tidak mahu menyebut mana-mana pasukan. Polisi kami juga memang tidak mendedahkan sesiapa yang membuat aduan. Nampaknya ada pasukan yang menghukum pemain apabila membuat aduan. Itu tidak betul.

"Pemain membuat aduan bukan untuk memburukkan pasukan, tetapi untuk selesaikan masalah. Bila masalah tidak diselesaikan, akan ada tekanan dan pemain akan kecewa dan membuat aduan untuk menyelesaikan masalah.

"Sebaliknya pihak pengurusan melihat pemain yang membuat aduan adalah satu kesalahan yang besar dan bertindak menghukum pemain itu. Pendedahan dan keterbukaan untuk pihak pengurusan menerima aduan itu tidak ada. Tidak selesailah masalah, kata Presiden PFAM, Safee Sali.

Ditanya mengenai langkah yang sepatutnya dilakukan oleh pemain, Safee menyarankan agar para pemain tidak takut untuk membuat sebarang aduan.

"Saya faham apa perasaan pemain dan masa depan. Mereka bermain sebagai sumber rezeki dan profesional. Tapi mereka juga fikirkan pihak pengurusan. Sudah lama pengurusan tidak selesaikan, jadi sampai bila?

"Pemain tahu jika buat aduan akan dikenakan tindakan. Saya sarankan pemain jangan takut untuk buat aduan dan kami akan selindung siapa yang membuat aduan dengan tidak mendedahkan nama pemain.

"PFAM adalah badan yang cuba selesaikan masalah seperti ini," jelasnya. — Stadium Astro

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram