Pemain import Kenya tidur di jalanan lepas jadi mangsa ejen palsu di Malaysia


  • Podium
  • Rabu, 11 Okt 2023

PFAM membantu Amuzu (kiri) pulang ke Kenya selepas menjadi mangsa penipuan ejen palsu.

SEORANG pemain profesional Kenya terpaksa menjadi gelandangan di negara ini selepas menjadi manga penipuan ejen palsu untuk beraksi dalam Liga Super.

Berita tentang Davis Agesa Amuzu itu mendapat liputan meluas selepas disiarkan oleh laman FIFPRO, sebuah badan kesatuan global yang mempertahankan hak dan kepentingan pemain profesional.

Amuzu yang beraksi untuk Nairobi City Stars ditawarkan janji manis untuk menandatangani kontrak perjanjian lumayan dengan pasukan teratas Malaysia oleh ejen palsu.

Kisah malang Amuzu bermula apabila dia diperkenalkan dengan ejen Ivory Coast melalui bekas jurulatihnya di Kenya.

Amuzu

Amuzu (tengah) menjadi mangsa penipuan ejen palsu. — FIFPRO

Menerusi media sosial, Amuzu telah diperkenalkan dengan seorang dari Ivory Coast yang mengatakan dia adalah ejen dan akan membantu pemain itu menyertai kelab profesional di Malaysia.

Walaupun ejen itu tidak mendedahkan nama kelab Malaysia, pemain itu sangat berminat, berharap impiannya untuk bermain di luar negara dan memperoleh wang yang mencukupi untuk menyara keluarganya akan menjadi kenyataan.

Walaupun keterujaan awal dan apa yang kelihatan sebagai peluang yang sah, impian Amuzu dengan cepat bertukar menjadi mimpi ngeri.

Amuzu tiba di Malaysia pada 18 Mei dan diberitahu untuk menghubungi 'rakan', yang akan menjemputnya dari lapangan terbang untuk mengatur segala perjalanannya di negara ini.

Keadaan bertukar tragis apabila 'rakan' dan ejen itu tidak membalas sebarang panggilan atau mesej daripada Amuzu.

Kecewa dan menunggu sehingga tengah malam, Amuzu akhirnya terpaksa mencari hotel berdekatan untuk menginap.

"Ketika saya menunggu, semakin lama saya tinggal, saya menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena.

"Ia menjadi situasi yang tertekan, dan mereka cuba pergi ke kedutaan, tetapi tiada jalan penyelesaian," katanya.

Nairobi

Nairobi City Stars merupakan bekas pasukan Amuzu di Kenya. — Agensi

Amuzu perlu meninggalkan hotel dan tinggal di jalanan selama beberapa hari, sehingga usahanya untuk menghubungi keluarganya membuahkan hasil selepas persatuan pemain Kenya KEFWA datang untuk membantu.

Bersama FIFPRO Afrika dan Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional Malaysia (PFAM), mereka membincangkan cara terbaik untuk menyokong pemain itu.

"KEFWA datang dan mengatur segala-galanya. Mereka mengatur untuk perjalanan saya kembali.

"Justeru, saya menggesa pemain di luar sana untuk mengetahui ejen yang benar dan palsu," jelasnya.

Produk dari Sekolah Tinggi Kaimosi, Amuzu mendapat perhatian daripada kelab di luar negara, dengan potensi perpindahan ke Baridhara FC di Bangladesh, namun, impiannya hancur selepas mimpi ngeri yang dialami di negara ini.

PFAM

Amuzu dibantu oleh PFAM untuk pulang ke Kenya. — FIFPRO

Susulan insiden malang itu, Amuzu mengeluarkan mesej amaran kepada pemain lain, menasihati mereka supaya berhati-hati dengan tarikan dan perangkap yang dilakukan oleh ejen palsu.

Amaran pemain bola sepak itu datang sebagai peringatan tentang pengesahan menyeluruh dalam menangani individu yang menjanjikan tawaran lumayan di luar negara. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram