Kemenangan ke atas Selangor bukti akademi TFC berada di landasan tepat


  • Podium
  • Isnin, 18 Sep 2023

Tonggak TFC, Syahmi Zamri (dua dari kiri) meraikan bersama rakan sepasukan selepas menjaringkan gol ketika menentang Selangor dalam suku akhir pertama Piala Malaysia pada Sabtu. — Bernama

AKSI bola sepak yang memukau membawa kegembiraan kepada jurulatih dan peminat, tidak mustahil begitulah perasaan seluruh warga Terengganu selepas mencatatkan prestasi cemerlang dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Skuad Penyu hanya selangkah lagi untuk memastikan tempat ke separuh akhir Piala Malaysia selepas menundukkan Selangor 2-0 pada perlawanan suku akhir pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, Kuala Nerus, Terengganu pada Sabtu.

Penyerang Croatia, Ivan Mamut menjaringkan gol pertama dengan membenamkan sepakan penalti pada minit ke-42 dan penyerang muda, Syahmi Zamri mendapat gol pertama musim ini dalam semua pertandingan dengan menjaringkan gol pada minit ke-94.

Mereka menguasai penguasaan bola dan mencipta peluang terbanyak berjumlah 20 secara keseluruhan berbanding Selangor hanya merekodkan 11 peluang.

Apa yang penting ialah hakikat bahawa Terengganu tidak tewas dalam tujuh perlawanan dalam semua pertandingan dan membuatkan jurulatih, Tomislav Steinbruckner tersenyum selepas setiap perlawanan.

Dan kali ini, Steinbruckner memuji pemain muda seperti Syahmi; bek tengah, Safwan Mazlan dan Ubaidullah Samsul Fazili yang memberi impak positif ketika aksi menang kepada Selangor.

SYAHMI

Momen ketika Syahmi menanduk bola masuk ke gawang Gergasi Merah. — Facebook/TFC

“Anak-anak buah saya dan peminat sangat cemerlang. Suasana yang menakjubkan, permainan itu indah dan saya gembira.

“Kami mempunyai banyak peluang yang kami terlepas pada separuh masa pertama tetapi penguasaan bola kami bagus.

“Kami tahu kami tidak boleh melakukan sebarang kesilapan individu menentang pasukan seperti Selangor. Dan mereka melakukan tugas yang baik pada perlawanan pertama.

“Bagaimanapun, kami berdepan beberapa aksi berbahaya tetapi kami berjaya mengatasinya dengan baik. Kami menurunkan beberapa pemain muda dan Syahmi menjaringkan gol pertamanya, itu menambah kegembiraan buat saya. Kemenangan ini adalah untuk semua orang.

“Pembantu jurulatih saya memberi saya idea yang baik dan saya tahu pemain muda telah membawa pendekatan baharu. Kita boleh bergantung kepada mereka yang berlatih bersungguh-sungguh setiap minggu. Ia menunjukkan akademi kami berjalan dengan baik," katanya.

Sementara itu, bagi pengendali Selangor, Tan Cheng Hoe berkata, pasukan itu tidak mempunyai kelebihan pada separuh masa pertama dan terlepas peluang pada separuh masa kedua.

“Kami tidak dapat mengawal permainan pada separuh masa pertama dan terlepas beberapa peluang. Kami dihukum dengan sepak penalti dan Terengganu bagus. Mereka konsisten dan berhak mendapat keputusan itu.

“Kami mempunyai kawalan yang lebih baik pada separuh masa kedua tetapi saya terkejut dengan beberapa peluang yang terlepas,” jelasnya.

Pada perlawanan timbal balik, Cheng Hoe mengakui pasukannya perlu melakukan segala-galanya untuk melangkah ke peringkat separuh akhir. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram