Harimau Muda perlu baiki taktikal jika ingin jalan mudah ke Olimpik Paris — Pengurus B-23


  • Podium
  • Khamis, 14 Sep 2023

Tuah menyebelabi skuad B-23 selepas berjaya layak ke pusingan akhir Piala Asia B-23 yang akan berlangsung di Qatar pada tahun depan. — Facebook/FAM

PASUKAN bola sepak Malaysia Bawah 23 tahun (B-23) bertuah kerana layak ke Piala Asia B-23 AFC walaupun tewas kepada Thailand namun satu perkara yang pasti mereka perlu membuat rombakan taktikal untuk meningkatkan lagi kualiti permainan.

Skuad bimbingan E. Elavarasan tumbang 0-1 kepada Thailand dalam perlawanan terakhir Kumpulan H di Stadium Chonburi pada Selasa dan menganggap semua harapan untuk layak ke Piala Asia di Doha, Qatar pada tahun depan semakin pudar.

Namun tuah menyebelahi skuad Harimau Muda apabila rekod disiplin yang lebih baik daripada Iran untuk menduduki empat pasukan terbaik di tempat kedua selepas kedua-dua pasukan terikat dengan tiga mata daripada dua perlawanan, perbezaan gol dan jaringan gol.

Malaysia menamatkan kempen mereka dengan menduduki tempat kedua dalam kumpulan dengan enam mata berikutan kemenangan 2-0 ke atas Bangladesh dan kemenangan 4-0 ke atas Filipina minggu lalu.

Untuk rekod, ini adalah kali ketiga Malaysia layak ke Piala Asia Bawah 23 tahun sejak 2018 di China dan 2022 di Uzbekistan.

Penampilan terbaik pasukan dalam kejohanan itu ialah mara ke suku akhir pada 2018 manakala skuad Harimau Muda gagal melepasi peringkat kumpulan pada edisi 2022.

manager HM

Shahril ketika bersama Harimau Muda yang selamat tiba di tanah air selepas mengharungi cabaran Kumpulan H, Kelayakan Piala Asia B-23 2024 di Chonburi, Thailand.— Facebook/FAM

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menyasarkan pasukan itu untuk mara lebih jauh pada tahun depan di Doha untuk mendapat peluang layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Tiga pasukan teratas Piala Asia Bawah 23 tahun, yang akan berlangsung dari 15 April-3 Mei, akan layak ke Paris.

Jalan ke Sukan Olimpik semakin terbuka tetapi pengurus pasukan, Datuk Seri Shahril Mokhtar mengakui pasukan negara perlu memperbaiki permainan taktikal mereka jika mereka menyimpan harapan untuk menewaskan lawan yang lebih kuat pada masa depan.

“Kami beraksi baik dengan mencatat dua kemenangan tetapi tewas kepada tuan rumah.

“Kami berpuas hati dengan persembahan pemain yang menunjukkan semangat juang yang baik terutama menentang Thailand malam tadi (Selasa).

“Beberapa pemain hanya menyertai pasukan pada saat-saat akhir tetapi ia bukan alasan untuk tidak menunjukkan keupayaan mereka untuk membantu pasukan mencipta keputusan positif.

“Ada beberapa kelemahan yang perlu diperbaiki kerana dalam Piala Asia nanti, kita akan berdepan pasukan yang lebih kuat, jadi kita perlu membuat persediaan rapi,” katanya. The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram