Aaron-Wooi Yik tewas kepada beregu China, kempunan muncul juara BWF


  • Podium
  • Ahad, 10 Sep 2023

Aaron-Wooi Yik melangkah ke peringkat akhir selepas menyingkirkan gandingan dari Korea Selatan pada Sabtu. — Agensi

BEREGU lelaki badminton negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik terlepas peluang untuk merebut gelaran juara Persekutuan Badminton Dunia (BMW) apabila tewas kepada pasangan dari China dalam aksi final Terbuka China di Changzhou Olympic Sports Centre, China pada Ahad.

Pasangan pilihan keenam itu ternyata tidak dapat menandingi kehebatan beregu dari China, Liang Wei Keng-Wang Chang apabila tewas dengan keputusan 21-12, 21-14 dalam masa 26 minit.

Ini merupakan kemenangan kelima beregu dari China berkenaan dalam enam pertemuan dengan pasangan negara sebelum ini.

Aaron-Wooi Yik mara ke peringkat final selepas menewaskan juara dunia Kang Min Hyuk-Seo Seung Jae dari Korea Selatan dalam pertembungan separuh akhir pada Sabtu, manakala pasangan China itu pula mara selepas kejayaan menundukkan beregu dari Jepun Takuro Hoki-Yugo Kobayashi.

Satu-satunya pasangan lelaki negara yang pernah menjadi juara Terbuka China ialah Datuk Razif Sidek-Datuk Seri Jalani Sidek pada tahun 1989.

Terdahulu juara dunia perseorangan lelaki Viktor Axelsen mempamerkan persembahan mantap untuk muncul juara kejohanan.

Axelsen menewaskan pemain tuan rumah yang merupakan pilihan ke-15 dunia Lu Guang Zu dengan 21-16, 21-19 dalam masa 49-minit, menjadikan beliau sebagai pemain kedua dari Denmark yang pernah menjuarai perseorangan lelaki Terbuka China, selepas kejayaan Jan O Jorgensen pada tahun 2016.

Dalam penentuan juara perseorangan wanita, pemain nombor satu dunia An Se Young dari Korea Selatan menundukkan pemain nombor dua dunia yang juga juara 2017 Akane Yamaguchi dari Jepun dengan 21-10, 21-19. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram