Tak cukup dengan Mason Mount, Man United kini buru tonggak tengah Maghribi


  • Podium
  • Jumaat, 14 Jul 2023

Ten Hag dan Amrabat pernah bekerjasama bersama kelab Belanda, Utrecht pada musim 2015 hingga 2017.  — Agensi

KELAB gergasi Itali, Fiorentina menetapkan pendirian pada penilaian mereka terhadap Sofyan Amrabat walaupun pemain tengah itu berkeinginan untuk berpindah ke Manchester United.

Menurut laporan di Itali, meskipun sudah membawa masuk Mason Mount dalam perjanjian 60 juta pound (RM355.11 juta) daripada Chelsea, pengurus Erik Ten Hag dipercayai berminat untuk meningkatkan lagi pilihan bahagian tengahnya.

Tonggak utama Maghribi itu adalah pemain yang diminatinya sejak sekian lama dan mereka sebelum ini pernah bekerja bersama kelab Belanda, Utrecht pada musim 2015 hingga 2017.

Amrabat menarik perhatian kelab ternama di Eropah selepas menyerlah bersama Maghribi pada Piala Dunia di Qatar 2022, malah dia merupakan pemain utama Fiorentina pada saingan Liga Konferensi Europa musim lalu.

Bukan hanya Ten Hag, malah pengendali Barcelona, Xavi juga meminati Amrabat dan dikaitkan dengan perebutan pemain berusia 26 tahun itu bersama Atletico Madrid.

Menurut Gazzetta dello Sport, Amrabat menyatakan dengan jelas bahawa dia mahu meninggalkan Fiorentina dan hanya bersedia untuk bermain sama ada dalam saingan La Liga atau Liga Perdana Inggeris (EPL).

Pemain itu berminat untuk menguji dirinya di peringkat yang lebih tinggi dan akan mengambil peluang untuk bermain dalam Liga Juara-Juara, sementara dia amat berminat untuk beraksi semula dengan Ten Hag di Old Trafford.

SOFYAN

Amrabat merupakan pemain utama Fiorentina pada saingan Liga Persidangan Eropah musim lalu.

Fiorentina bersedia untuk membenarkan perpindahan tetapi jika harga permintaan mereka dipenuhi, dengan skuad Viola itu pada mulanya meminta bayaran dalam lingkungan £30 juta (178.6 juta).

Dengan tiada tawaran sebesar itu akan datang, Fiorentina kini difahamkan sudah menurunkan penilaian mereka kepada £25.6m (RM151.8 juta) walaupun tidak bersedia untuk memberi harga rendah daripada itu.

Fiorentina berada dalam kedudukan yang agak kukuh walaupun kontrak Amrabat tamat pada musim panas 2024, dengan klausa dalam perjanjiannya menyatakan pasukan itu boleh membuat lanjutan satu tahun.

Pasukan Itali itu sudah mempunyai rancangan lain dengan membawa masuk Nicolas Dominguez dari Bologna sebagai pengganti jika Amrabat meninggalkan Fiorentina.

Sebarang perpindahan dari United mungkin akan berlaku tidak lama lagi, dengan kelab itu kini sedang membuat perjanjian untuk menandatangani penjaga gol Inter Milan, Andre Onana. — Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram