Gol ini untuk Azizah Arshad dan Ayu Raudhah — Zaquan Adha


  • Podium
  • Selasa, 16 Mei 2023

Zaquan (kanan) bersama isterinya, Ayu Raudhah. — Instagram/Zaquan

KAPTEN Negeri Sembilan FC (NSFC), Zaquan Adha Abdul Radzak menjaringkan gol dalam kemenangan 2-1 pasukannya menentang Kuala Lumpur dalam Liga Super pada Ahad.

Pemain berpengalaman itu mendedikasikan gol tersebut kepada semua ibu dalam keluarganya.

"Gol yang saya jaringkan adalah untuk ibu dan isteri saya. Menjaringkan gol pada Hari Ibu adalah dedikasi yang sempurna untuk mereka. Mungkin ia juga ditujukan khas untuk anak saya yang baru lahir. Semuanya berjalan dengan lancar dan nasib menyebelahi saya.

“Saya berterima kasih kepada ibu saya Azizah Arshad, dan isteri, Ayu Raudhah kerana doa mereka amat penting kepada saya.

"Mereka sentiasa menjadi sebahagian daripada hidup saya dan kerjaya saya. Ramai yang bercakap tentang umur saya tetapi saya mengabaikannya.

"Saya hanya melihat usia sebagai satu angka dan yang penting, saya masih mempunyai semangat untuk memberikan segalanya kepada Negeri Sembilan,” kata pemain berusia 35 tahun itu.

WhatsApp Image 2023-05-16 at 11.16.59

Zaquan ketika meraikan jaringan pertamanya musim ini. — Instagram/Zaquan

Bekas pemain kebangsaan itu menjaringkan gol pada minit ke-70 sebelum skuad The City Boys menyamakan kedudukan menerusi pemain tengah Zhafri Yahya pada minit ke-87.

Skuad Jang pada mulanya dilihat menamatkan empat perlawanan berturut-turut tanpa kemenangan namun pemain kebangsaan Singapura, Safuwan Baharuddin menjaringkan gol pada minit ke-87, sekali gus sudah cukup memberikan NSFC kemenangan ketiga dalam liga.

Zaquan juga berkata, anak keenamnya yang baru lahir boleh menjadi faktor "tuah" untuknya menamatkan rekod lima perlawanan berturut-turut Kuala Lumpur.

"Kemenangan juga penting kerana kami telah bergelut, terutamanya dalam empat perlawanan liga terakhir. Jadi kemenangan menentang Kuala Lumpur ini adalah dorongan untuk kebangkitan yang lebih kuat,” kongsinya.

Dengan kemenangan itu, Negeri Sembilan mengumpul 13 mata daripada 10 perlawanan dan menduduki tempat kesembilan liga.

Dalam pada itu, Jurulatih Negeri Sembilan, K. Devan tidak terlalu mengambil berat tentang kedudukan liga pasukan dan hanya mahu anak buahnya melakukan yang terbaik dalam enam perlawanan seterusnya sebelum jendela perpindahan kedua dibuka pada Julai.

Beliau merasakan kekurangan import menghalang usaha mereka untuk kedudukan yang lebih baik.

"Jika saya mempunyai kuota penuh pemain import, saya akan menyasarkan untuk beberapa tempat teratas, tetapi pada setiap hari perlawanan, kami hanya mampu menurunkan dua atau tiga pemain sahaja. Jadi buat masa ini, memastikan konsistensi adalah keutamaan saya.

“Pemain saya bersemangat, menunjukkan komitmen, dan disiplin taktikal kami sangat bagus. Kami percaya kadar kerja yang tinggi akan membawa kejayaan. Apa yang kami lakukan menentang Kuala Lumpur mesti diteruskan, tetapi dalam perlawanan seterusnya (berdepan PDRM FC di Stadium Bola Sepak Cheras pada 18 Mei), kami mungkin mengubah sedikit taktik.

"Komen mengenai Zaquan, saya gembira dia mendapat golnya, ia sangat cantik,” ujar Devan. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram