Tak perlu terlalu hormatkan JDT, PDRM sedar Harimau Selatan di 'kelas berbeza'


  • Podium
  • Jumaat, 14 Apr 2023

Sesi latihan PDRM FC sebelum menentang skuad Harimau Selatan di Stadium Sultan Ibrahim pada Jumaat. — Facebook/PDRMFC

PDRM FC akan melengkapkan senjata mereka untuk bersiap sedia menempuh antara perlawanan paling sukar mereka yang mana skuad The Cops akan menentang juara bertahan Liga Super, Johor Darul Tazim (JDT) sebanyak dua kali dalam tujuh hari.

Skuad Sang Saka Biru itu menentang Harimau Selatan dalam pusingan ketiga Piala FA di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri pada Jumaat.

Lima hari kemudian, PDRM FC pula akan bertembung lagi dengan JDT dalam saingan Liga Super di Stadium Petaling Jaya pada 19 April.

Ramai peminat bola sepak sudah membuat spekulasi di media sosial tentang berapa banyak gol yang akan dijaringkan oleh JDT pada kedua-dua perlawanan tersebut.

Pihak skuad The Cops bagaimanapun kekal bermotivasi tinggi dan berharap dapat memberi saingan sengit kepada lawan mereka.

Pengendalinya, Azzmi Aziz sudah melakukan tugas yang cukup baik walaupun pasukannya hanya beroperasi pada bajet yang sedikit.

Bekas jurulatih interim Kedah Darul Aman (KDA) FC itu memberitahu pasukannya untuk memberi saingan sengit ketika menentang pasukan yang jelas mempunyai ‘kelas berbeza’.

“JDT telah memenangi sembilan perlawanan Liga Super berturut-turut. Kami akan memasuki perlawanan ini dengan jelas sebagai underdog. Tetapi saya mahu pemain saya menunjukkan bahawa mereka boleh menghasilkan persembahan yang sengit dalam permainan seperti ini.

“Saya telah memberitahu mereka (pemain PDRM FC) supaya tidak menunjukkan terlalu rasa dengan JDT sehingga pasukannya sendiri terancam,” katanya.

Mengenai perlu berdepan JDT dua kali dalam satu minggu, Azzmi berkata, keputusan perlawanan Piala FA berkemungkinan akan menentukan bagaimana perlawanan Liga Super akan berlangsung.

“Kami mesti bermain dengan baik pada perlawanan pertama kerana prestasi buruk hanya akan menyukarkan kami pada perlawanan kedua.

“Kami perlu agresif sejak awal dan secara bertahan, kami perlu lebih mantap,” jelasnya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram