PGU cipta sejarah, 4 Inspektor wanita pertama jadi kumpulan pertama juruterbang


Empat pegawai polis wanita berpangkat Inspektor menerima lesen juruterbang sempena Hari Ulang Tahun PGU ke-44 di PLPGU di Ipoh, pada Isnin.

EMPAT pegawai polis wanita mencatat sejarah dalam Pasukan Gerakan Udara (PGU), Polis Diraja Malaysia (PDRM) setelah dinobatkan sebagai juruterbang wanita pertama di Pangkalan Latihan Pasukan Gerakan Udara (PLPGU), pada Isnin.

Penganugerahan rasmi lencana sayap terhormat kepada penerima disempurnakan oleh Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay sempena Hari Ulang Tahun PGU ke-44.

Empat pegawai polis berpangkat Inspektor itu ialah Nur Hidayah Mohd Aisa, 33 tahun, Wan Aulia Hami Fariheen Wan Azulkefeli, 31 tahun, Siti Nabilah Abdullah, 33 tahun, dan Yeoh Yee Chee, 31 tahun.

Mereka adalah antara 12 pelatih yang menerima lesen juruterbang persendirian dalam kursus Lesen Juruterbang Persendirian Siri 19 dan juruterbang wanita pertama sejak penubuhan pasukan itu pada 1 Februari 1979.

Keempat-empat orang pegawai polis itu telah berkhidmat dalam pasukan polis selama beberapa tahun di jabatan dan negeri berbeza sebelum memohon program sayap penerbangan.

Inspektor Nur Hidayah yang berpangkalan di Kapit, Sarawak sebelum menjalani latihan berkenaan turut dinobatkan sebagai pelatih wanita terbaik bagi kursus penerbangan itu.

“Latihan bermula pada 2021 dan berakhir pada Julai, 2023 dan saya yang galakkan diri saya untuk memohon program ini kerana saya tahu kalau bukan sekarang bila lagi.

“Selepas memenuhi kriteria dan terpilih, cabaran bagi saya dan anggota lain adalah untuk menunjukkan kebolehan dan kemampuan kami.

"Satu-satunya syarat yang ditetapkan adalah kami tidak dibenarkan berkahwin sepanjang menjalani latihan iaitu selama 18 bulan," tambahnya yang berasal dari Ipoh, Perak.

Dalam pada itu, Inspektor Yeoh, yang berasal dari Pulau Pinang dan bertugas di Jabatan Jenayah Komersial selama tujuh tahun di Kedah pula, memutuskan untuk menyahut cabaran tersebut apabila melihat penyertaan juruterbang wanita dibuka.

“Selepas memenuhi semua syarat, saya memutuskan untuk memohon dan melalui semua peringkat yang diperlukan sebelum dipilih.

“Ini sememangnya detik yang membanggakan bagi saya dan sebenarnya tidak sabar untuk penerbangan rasmi pertama saya,” katanya sambil menjelaskan tentang perancangannya untuk berkeluarga.

Sementara itu, Inspektor Siti Nabilah, yang berkhidmat dalam pasukan polis sejak enam tahun lalu berkata, detik paling menakutkan baginya adalah ketika menjalani latihan penerbangan solo.

“Semasa penerbangan solo pertama, saya teruja dan gementar kerana sebahagian daripada latihan adalah untuk berlepas dan mendarat dengan selamat.

"Memandangkan latihan kami sudah tamat, tiba masanya kami boleh mula berfikir tentang perkahwinan dan membina keluarga," katanya.

Inspektor Siti Nabilah berkata, para pelatih juga sedang menunggu misi pertama mereka.

Dalam perkembangan sama, Komander PGU, Datuk Noor Sham Md. Jani menerusi kenyataan media berkata, sebelum ini terdapat banyak kekangan dalam pengambilan juruterbang wanita, termasuk isu kehamilan.

“Tetapi kami memutuskan untuk mengemukakan terma dan syarat sebelum pemilihan pelatih wanita termasuk tidak berkahwin dalam tempoh latihan.

“Daripada 36 pemohon, empat yang terakhir telah dipilih dan mereka adalah juruterbang perintis untuk sayap penerbangan.

“Buat masa ini, enam juruterbang wanita untuk unit helikopter menjalani latihan masing-masing dan kami menggalakkan lebih ramai wanita menyertai program latihan ini,” tambahnya. — The Star/ Manjit Kaur

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram