Debut antarabangsa Wan & Mary, takluk dunia fesyen Bangkok


Pasangan pereka tempatan mempamerkan rekaan koleksi kontemporari sutera Thai di Minggu Fesyen Antarabangsa Sutera Thai baru-baru ini.

MEMBANGGAKAN! Begitulah perasan yang boleh digambarkan mengenai kejayaan jenama tempatan, Wan & Mary yang membuat kemunculan sulung di arena fesyen antarabangsa dengan mempamerkan koleksi moden kontemporari sutera Thai pada Minggu Fesyen Antarabangsa Sutera Thai di Bangkok, Thailand pada Isnin.

Mengetengahkan koleksi bernama La' Betta, iaitu diinspirasikan daripada ikan laga Siam atau dikenali sebagai ikan laga yang melambangkan kecantikan dan kebebasan.

Hazzerwan Hazlee dan Maryam Musa, selaku pengasas tampil mempamerkan koleksi moden kontemporari sutera Thai pada Minggu Fesyen Antarabangsa Sutera Thai kali ketiga yang berlangsung di negara Gajah Putih itu.

Sebanyak 26 helai pakaian sutera Thai dengan kombinasi sentuhan berdasarkan busana pakaian tradisional Malaysia seperti Kebaya.

majoriti2022 (13)

Maryam berkata, mereka berdua mengambil masa kira-kira tiga minggu untuk menyiapkan busana itu.

"Ini kali pertama Wan & Mary tampil di pentas pertunjukan fesyen antarabangsa. Ia juga merupakan koleksi terbesar yang pernah kami reka setakat ini,” katanya selepas pertunjukan fesyen itu.

Hazzerwan pula berkata, koleksi mereka menampilkan pelbagai bentuk rekaan, menggunakan gabungan warna terang serta campuran daripada sutera Thai dan sutera tulle bagi mencipta penampilan demi-couture.

"Wan & Mary menggunakan sutera Thai untuk Baju Kurung atau pakaian tradisional rekaan kami. Bagaimanapun, pada pameran itu kami turut mempersembahkan pilihan pakaian sutera Thai moden kontemporari.

majoriti2022 (14)

"Ramai mungkin menganggap sutera Thai hanya sesuai untuk pakaian tradisional. Kami berharap pertunjukan itu akan menggalakkan generasi muda memakai sutera Thai dengan rekaan kontemporari,” jelasnya.

Duta Malaysia ke Thailand, Datuk Jojie Samuel dan isteri Datin Catherina Cherian Samuel turut hadir pada pertunjukan fesyen tersebut yang diadakan pada Sabtu.

Turut hadir ikon fesyen Malaysia dan pereka kasut antarabangsa Datuk Jimmy Choo.

Minggu fesyen anjuran Pejabat Perdana Menteri Thailand dengan kerjasama Persatuan Kebudayaan dan Promosi Thailand sempena ulang tahun ke-90 Permaisuri Sirkit. — Bernama

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan TelegramLebih Pilihan