Remaja Malaysia ada tabiat pemakanan buruk, kurang libat aktiviti fizikal


  • Sihat
  • Isnin, 07 Mac 2022

LAMBAKAN makanan proses dan makanan yang tinggi kalori merupakan antara penyumbang obesiti. — Agensi

MELEWATKAN pengambilan sarapan pagi menyebabkan remaja berisiko mengalami obesiti, menurut naib presiden Persatuan Kesihatan Remaja Malaysia, Dr N. Thiyagar.

Menurutnya, ramai remaja memberi alasan tidak mempunyai masa sebagai punca mereka melewatkan sarapan, selain tidak mempunyai makanan yang sesuai, atau tidak berselera untuk makan.

Beliau berkata, kajian oleh Tinjauan Kebangsaan Kesihatan dan Morbiditi (NHMS) mendapati, lebih 60 peratus remaja tidak makan buah-buahan dengan cukup, manakala lebih daripada 90 peratus tidak makan sayur-sayuran dengan cukup.

Selain itu, 70 peratus remaja pula tidak makan sarapan pagi.

Dr Thiyagar, yang juga Ketua Jabatan Pakar Perunding Pediatrik dan Perubatan Remaja, Hospital Sultanah Bahiyah berkata, ini boleh dilihat daripada tabiat pemakanan yang buruk dan kekurangan aktiviti fizikal.

Dilaporkan bahawa daripada 50.1 peratus orang dewasa di negara ini, 30.4 peratus mempunyai berat badan berlebihan dan 19.7 peratus adalah obes, menurut NHMS 2019.

Dr Thiyagar berkata, beberapa langkah harus diambil untuk mencegah isu obesiti dalam kalangan remaja.

Beliau berkata, adalah penting untuk mendidik remaja dan penjaga mereka secara proaktif; menyediakan kaunseling pemakanan; menggalakkan penggunaan makanan segar dan tidak diproses; dan meningkatkan penyampaian maklumat pemakanan melalui media sosial dan sekolah.

The Johor contingent will be competing in all five categories in the upcoming 21st Malaysia Deaf Games, namely badminton, futsal, football, bowling as well as athletics.

REMAJA perlu lebih banyak bersenam dan libatkan dalam aktiviti fizikal untuk mengatasi masalah kecergasan.

Pakar perunding pediatrik dan pakar neurologi pediatrik, Dr Alex Khoo Peng Chuan berkata, laporan itu mengesahkan perkara yang diperhatikan oleh pakar pediatrik sejak sedekad lalu dengan lambakan makanan proses dan makanan yang tinggi kalori.

Beliau berkata, walaupun terdapat promosi kesihatan dan program sekolah dijalankan, kadar kenaikan itu adalah membimbangkan dan dijangka meningkat dua kali ganda setiap dekad.

“Sejak 1990-an, epidemik obesiti telah bertanggungjawab terhadap hampir 70 peratus peningkatan kadar kematian dalam kalangan orang dewasa, dan kanak-kanak obes berisiko tinggi jika mengambil kira penyakit.

"Banyak faktor menyumbang kepada obesiti kanak-kanak, seperti genetik, trend sosial keluarga ke arah pengambilan kalori yang lebih tinggi, mengurangkan perbelanjaan tenaga, dan industri makanan segera," katanya.

Dr Khoo berkata, strategi paling penting ialah menggalakkan tabiat pemakanan sihat, aktiviti fizikal yang kerap, dan mengurangkan aktiviti yang kurang pergerakan seperti melayari internet dan bermain permainan komputer.

Beliau berkata, adalah penting untuk memupuk kanak-kanak lebih awal serta melibatkan mereka dalam aktiviti fizikal yang boleh mereka jalankan bersama rakan-rakan.

“Sebagai contoh di Perak, saya giat mendaftarkan pelajar-pelajar sekolah dalam latihan triatlon dengan berenang, menunggang basikal dan berlari.

“Ini mendorong badan kanak-kanak untuk terus menjadi lebih tangkas dan cergas.

"Dengan anak yang lebih muda, promosi kesihatan dan pendidikan ibu bapa adalah penting, dan saya memberi tumpuan kepada keluarga dan menjadikan ibu bapa sebagai model kesihatan dengan sikap positif terhadap makanan dan aktiviti fizikal tanpa menekankan berat badan," tambahnya. — The Star

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram