Inilah sebab jenazah jemaah haji meninggal dunia di Makkah tidak dibawa pulang ke negara asal


  • Mukmin
  • Rabu, 03 Jul 2024

Jemaah haji yang meninggal dunia akan terus dikebumikan di tanah suci Makkah.

APABILA seseorang meninggal dunia di luar negara, seringkali kita mendengar berita tentang jenazahnya yang akan dibawa pulang ke tanah air.

Bagaimanapun, ketika seseorang menghembuskan nafas terakhir di Makkah dan Madinah pastinya terus dikebumikan di tanah suci itu tanpa ada yang memutuskan untuk membawa pulang jenazah ke negara asal.

Pastinya ramai yang mempersoalkan tentang keadaan itu memandangkan tidak sedikit jumlah jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah dan Madinah.

BACA LAGI: Kain di ampaian kena sihir waktu Maghrib? Ustazah Asmak kongsi cara elok sidai baju di malam hari

BACA LAGI: Pengamal 'childfree' bukan saja rugi di dunia malah akhirat — Pakar Agama

WhatsApp Image 2024-07-02 at 8.37.09 PM

Umat Islam di seluruh negara menunaikan ibadah haji.

Merujuk kepada firman ALLAH SWT dalam surah An Nisa ayat 78:

... أينما تكُونُوا يُدرِكُكُمُ الموتُ ولو كُنتُم فِي بُرُوجٍ مُشيدةٍ

Bermaksud: Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh.

Daripada ayat tersebut, jelaskan setiap insan boleh menemui ajal tidak kira di mana pun mereka berada, termasuklah ketika menunaikan ibadah haji.

Umum mengetahui kes kematian jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah banyak terjadi setiap tahun.

Pada tahun ini, lebih 550 jemaah haji yang meninggal dunia ketika menunaikan ibadah haji akibat cuaca yang panas melampau.

Anggota pasukan Pengawasan Pegawai Pengelola Haji dalam sektor kesihatan, Abdul Hafiz berkata, amat sukar untuk membawa pulang jemaah haji Indonesia yang meninggal dunia di Arab Saudi untuk ke tanah air.

Ini kerana katanya, pemerintah Arab Saudi tidak mengizinkan jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah dibawa pulang ke negara asal.

WhatsApp Image 2024-07-02 at 9.16.25 PM (1)

Cuaca panas yang melampau di Makkah menjadi punca ramai meninggal dunia.

Difahamkan, urusan penghantaran pulang mayat dianggap sukar selain perjalananan yang mengambil masa panjang menjadi punca pihak berkuasa Arab Saudi tidak membenarkan hal itu.

"Tidak pernah ada kes jemaah haji meninggal dunia di Makkah dan kemudian dihantar pulang ke Indonesia kecuali pahlawan negara, Bung Tomo.

"Dia satu-satunya jemaah haji yang jenazahnya dibawa pulang ke Indonesia atas permintaan keluarga," kata Abdul Hafiz.

Jadi, siapakah yang akan menguruskan jenazah jemaah haji yang meninggal dunia di Makkah?

Di Arab Saudi, terdapat sebuah pejabat yang dipanggil sebagai maktab atau markaz (pusat pentadbiran) yang dipertanggungjawabkan oleh kerajaan Arab Saudi untuk menjaga persiapan perkhidmatan jemaah haji.

Jenazah jemaah haji akan diuruskan selepas maktab mendapat Sijil Kematian (COD) atau sijil kematian daripada petugas perubatan Indonesia.

Meskipun jenazah jemaah haji tidak dibawa pulang ke kampung halaman, mereka yang meninggal dunia ketika menunaikan ibadah haji di tanah suci akan mendapat keutamaan dan kemuliaan.

Memetik kata-kata Imam Ghazali dalam Kitab Asrar al-Hajj, orang yang meninggal sewaktu menunaikan ibadah haji memiliki keutamaan iaitu mati dalam keadaan syahid atau seperti orang yang wafat di jalan ALLAH SWT.

Dalam riwayat Al-Hasan yang dinukilkan oleh Imam al-Ghazali, beliau berkata yang bermaksud, "Sesiapa yang mati sejurus selepas Ramadan, perang atau haji, nescaya mati syahid."

Ibn al-Jauzi juga meriwayatkan daripada al-Hasan al-Bashri dengan editorial yang serupa. Cuma dalam riwayatnya, Al-Hasan berkata yang bermaksud, "Selepas umrah, haji atau perang."

Kelebihan orang yang meninggal dunia di Makkah semasa menunaikan haji

Terdapat beberapa kelebihan bagi orang yang meninggal dunia sewaktu melaksanakan ibadah haji seperti yang pernah disampaikan oleh Rasulullah SAW.

1. Dibangkitkan dalam keadaan bertalbiyah pada hari kiamat

Kelebihan orang yang meninggal dunia sewaktu menunaikan haji ialah dibangkitkan pada hari kiamat dalam keadaan mengucapkan talbiyah.

Memetik buku Ensiklopedi Hak dan Kewajiban dalam Islam yang ditulis oleh Syaikh Sa'ad Yusuf Mahmud Abu Aziz, terdapat sebuah riwayat dari Ibnu Abbas RA yang bermaksud:"Apabila seseorang sedang berdiri bersama Rasulullah SAW di Arafah, tiba-tiba dia terjatuh dari kenderaannya dan kenderaan itu memijak kepala."

Kemudian Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, "Mandikanlah dia dengan air dan daun sidr (bidara), tutupilah dia dengan pakaian dan jangan tutup kepalanya dan jangan kamu wangikan. Kerana sesungguhnya dia akan dibangkitkan pada hari kiamat dalam keadaan mengucapkan talbiyah." (Muttafaq Alaih)

2. Mendapat jaminan syurga

Orang yang meninggal dunia saat beribadah di Makkah juga dijamin masuk syurga tanpa dihisab.

Hal tersebut disampaikan oleh Imam Al-Ghazali dalam Kitab Ihya 'Ulumuddin 2 terjemahan Moh Zuhri, Rasulullah SAW bersabda, "Barang siapa yang meninggalkan rumahnya untuk berhaji atau menjalankan ibadah umrah, namun dia ditakdirkan meninggal dunia di tengah perjalanan, nescaya dituliskan baginya pahala sebagaimana orang yang berhaji atau berumrah sampai hari kebangkitan kelak.

Dan bagi siapa yang meninggal dunia pada salah satu tanah haram (tanah suci Makkah maupun Madinah), niscaya dia tidak akan dihisab dan tidak akan diperhitungkan perbuatannya, lalu dikatakan kepadanya, masuklah ke syurga." (HR al-Baihaqi)

3. Amalan Jariyah

Orang yang meninggal saat ibadah haji, amalannya akan mengalir sampai ke hari kiamat sebagaimana diterangkan dalam hadis dari Abu Hurairah RA, ia berkata Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud:

"Barang siapa keluar dalam keadaan berhaji, kemudian meninggal dunia, maka ditetapkan baginya pahala haji sampai hari kiamat. Dan barang siapa keluar dalam keadaan umrah kemudian meninggal dunia, maka ditetapkan baginya pahala umrah sampai hari kiamat. Dan barang siapa keluar dalam keadaan berperang, kemudian meninggal dunia, maka ditetapkan baginya pahala pejuang sampai hari kiamat." (HR Thabrani) Agensi

Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram dan Telegram