KENAIKAN harga daging termasuk ayam memberi kesan besar kepada restoran, khususnya yang menyediakan hidangan untuk majlis bankuet atau jamuan besar.
Harga satu meja untuk 10 orang yang dahulu berharga antara RM700 hingga RM800 sedekad lalu kini melonjak kepada sekitar RM1,800.
Ia memaksa pihak restoran yang mengendalikan perkhidmatan bankuet perlu berusaha mendapatkan bahan mentah pada harga lebih berpatutan.
BACA LAGI: Restoran ikan bakar di Melaka akui silap kira bil, juruwang mohon maaf secara peribadi
BACA LAGI: Berdebar ingatkan scam, usahawan barangan kulit tak sangka terima tempahan dari Istana Negara

Pasangan pengantin moden kini lebih gemar suasana tenang dan intim, serta mahu majlis perkahwinan mereka terasa eksklusif. — Gambar hiasan
Mereka juga perlu mencari pilihan lebih menjimatkan supaya pelanggan masih dapat menikmati hidangan tanpa rasa terbeban.
Perkara itu didedahkan Presiden Persatuan Restoran dan Kedai Teh Koo Soo Kwong Choon Tong Pulau Pinang, Dr Leong Kok Fei.
Beliau berkata, pihaknya tiada pilihan melainkan menaikkan harga hidangan tatkala kuasa membeli pelanggan semakin menurun.
“Orang ramai masih sanggup berbelanja untuk makan malam, namun kenaikan harga ayam dan daging benar-benar menjejaskan kami.
"Harga minuman keras juga meningkat jadi apabila harga semua bahan mentah naik, kami tiada pilihan selain menaikkan harga hidangan.
"Malangnya, kuasa beli pelanggan pula semakin menurun,” katanya.
Menurut beliau, persaingan dalam industri makanan juga semakin sengit apabila lebih banyak restoran menawarkan pelbagai jenis masakan termasuk hidangan gabungan (fusion food).
“Harga terus meningkat, sedangkan pendapatan tidak naik seiring.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Ekonomi Kreatif Pulau Pinang, Wong Hon Wai (tiga kiri) bersama Leong (tiga kanan) serta wakil persatuan sempena Majlis Sambutan Ulang Tahun ke-150 dan perasmian pejabat baharu persatuan di Jalan Icon City, Bukit Mertajam. — ZHAFARAN NASIB/The Star
"Orang ramai sudah tidak mampu berbelanja seperti dahulu,” katanya ketika ditemui semasa Majlis Sambutan Ulang Tahun ke-150 Persatuan itu dan perasmian pejabat baharu di Jalan Icon City, Bukit Mertajam.
Walaupun majlis jamuan masih mendapat sambutan, Leong menjelaskan bahawa cita rasa pelanggan kini berubah ke arah pengalaman makan yang lebih tersusun dan eksklusif.
"Perkara ini sedang berkembang. Ramai pelanggan kini memilih lokasi jamuan yang benar-benar menumpukan kepada pengalaman tersebut.
“Pasangan pengantin moden pula lebih gemar suasana tenang dan intim, serta mahu majlis perkahwinan mereka terasa eksklusif.
"Mereka mahukan pengalaman makan yang khusus, bukan di tempat di mana pelanggan lain turut makan berdekatan," jelasnya.
Katanya, persatuan itu kini mempunyai lebih 300 ahli, termasuk pengusaha restoran Cina, kedai dim sum, medan selera serta kafe. — The Star / N. TRISHA
Boleh follow media sosial Majoriti di Twitter, Facebook, Instagram, WhatsApp Channel dan Telegram
